More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Comunitatea poloneză din Bucovina a cinstit în straie de sărbătoare Ziua Diasporei Poloneze și Ziua Constituției: „Copiii noștri nu trebuie să uite despre importanța acestor sărbători”

    În comunitatea polonezilor din Bucovina a fost sâmbătă, 13 mai, zi de mare sărbătoare, Uniunea Polonezilor din România, condusă de deputatul Ghervazen Longher, marcând printr-o serie de evenimente, Ziua Diasporei Poloneze, sărbătorită pe 2 mai și Ziua Constituției din 3 Mai, care comemorează adoptarea primei constituții scrise moderne din Europa modernă la 3 mai 1791 și a doua din lume, după Constituția americană.

    Aceste evenimente au avut loc în mijlocul comunității din Poiana Micului și au început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, care a fost prezidată de preotul dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași, împreună cu preotul Alois Farțadi, decan de Bucovina, preotul lt. Albert Adamczyk, capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova și preotul Alin-Cătălin Butnaru, parohul din Poiana Micului.

    Predica a fost rostită de capelanul Contingentului Militar Polonez, preotul lt. Albert Adamczyk. La eveniment au fost prezenți și Natalia Piotrowska, ambasadorul Poloniei la București și Jarosław Szkirpan, consulul Poloniei la București.

    „Sărbătorim Ziua Drapelului și Ziua Diasporei. Sunt sărbători foarte frumoase iar copiii noștri nu trebuie să uite despre importanța acestor sărbători. Avem printre noi astăzi, musafiri de seamă și le mulțumim pentru prezență”, a transmis deputatul Ghervazen Longer, președintele Uniunii Polonezilor din România.

    La eveniment a fost prezentă și Doina Iacoban, subsecretar de stat, care a vorbit cu emoție celor prezenți, despre solemnitatea zilei și sentimentele înălțătoare pe care le-a transmis.

    „Este o zi minunată pentru că ne simțim în siguranță pentru că este pace. Sărbătorim alături de comunitate iar gândurile noastre se îndreaptă către cei care suferă. Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici a fost de o solemnitate desăvârșită pe care toți am trăit-o la cote maxime și trebuie să transmitem mai departe un mesaj de bucurie”, a declarat Doina Iacoban, subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

    Prefectul Alexandru Moldovan i-a asigurat pe etnicii polonezi că Instituția prefectului îi va sprijini mereu în proiectele pe care le vor derula în viitor, așa cum a făcut-o de fiecare dată.

    „Am revenit cu emoție și bucurie la Poiana Micului. Îl felicit pe domnul președinte, de care mă leagă o veche amiciție. Vreau să vă asigur pe toți că Instituția Prefectului va rămâne deschisă pentru dumneavoastră. Personal, consider că relația dintre cele două popoare este mai strânsă ca niciodată, iar atitudinea comună pe care am avut-o în fața agresiunii din țara vecină, a arătat unei lumi întregi că avem aceleași valori universale. Împreună, consider că vom putea răspunde provocărilor pe care actualul context geopolitic ni le va pune în față. Vă rog să-mi permiteți să vă transmit salutul colegilor din instituție și personal să vă urez sănătate, liniște și pace”, a urat tuturor celor prezenți, Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava.

    Administrația județeană a fost reprezentată la evenimentele de la Poiana Micului de către Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.

    „Cu bucurie particip astăzi la aceste evenimente pe care le organizați pentru a marca sărbătorile la care ați făcut referire. Particip cu drag, atât în calitate de reprezentant al administrației județene dar și pentru bucuria mea personală de a fi prezent în comunitățile poloneze din Bucovina. Aș vrea să fac o trimitere, având în vedere prezența doamnei ambasador, să remarc și eu efortul comun și reacția exemplară a celor două popoare în fața a ceea ce a fost criza refugiaților. În aceste 15 luni de la izbucnirea conflictului, mii de ucraineni au trebuit să plece din calea invaziei, din calea războiului. Și astăzi, din păcate, vedem multă durere, vedem pierderi de vieți omenești, oameni nevinovați care suferă din cauza unor decizii pe care nu putem să le înțelegem. Bucuria mea, făcând parte din echipa administrației județene, este să mai aud încă o dată despre domnul Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean, ca un prieten al comunității poloneze de aici. Venind încoace, spre dumneavoastră, am putut remarca faptul că nu este nicio diferență în ceea ce privește infrastructura și condițiile pe care le au minoritățile de aici cu ceea ce se întâmplă la Mănăstirea Humorului, la Gura Humorului, la Putna, la Ilișești, sau oriunde în acest județ. Asta înseamnă o conviețuire exemplară a polonezilor împreună cu  românii. În acest moment, ce ne rămâne nouă, este să ne rugăm pentru pace și pentru liniște”, a transmis Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.

    Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a salutat modul extraordinar în care comunitatea de polonezi din Bucovina își păstrează tradițiile și religia.

    „Mă bucur și eu nespus să fiu alături de dumneavoastră la aceste evenimente deosebite. Vă transmit salutul și binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților pentru că Bucovina a demonstrat în decursul istoriei, bună viețuire între naționalități și diferite religii și aceasta demonstrăm și noi. Trebuie să fim uniți pentru că Bucovina este frumoasă, este unul dintre cele mai frumoase ținuturi din Europa și trebuie să fim mândri de aceasta iar faptul că dumneavoastră păstrați atât de bine credința, limba și tradiția, costumul popular, faceți ca Bucovina să fie și mai frumoasă”, a declarat preotul Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.   

    La această sărbătoare organizată de Uniunea polonezilor din România a participat și Radu Dîrțu, directorul Salinei Cacica cât și o delegație a schimbului XII al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu comandantul adjunct maior Łukasz Smolnik.

    După liturghie, în fața bisericii, locuitorii din Poiana Micului și reprezentanții tuturor organizaților locale din întreaga Bucovină au fost întâmpinați de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, iar ansamblurile „Mała Pojana” și „Sołonczanka” au ținut un spectacol artistic, plin de culoare și voie bună.

    În încheiere, gazdele evenimentului, deputatul Ghervazen Longher și soția acestuia Victoria Longher au organizat un picnic la Casa Polonă din localitate.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles