More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO Cea mai mare paradă a cailor din Bucovina a fost organizată la Moldovița: „Mă bucur nespus că mai sunt totuși și tineri care iubesc și cresc cai și astfel putem duce mai departe această paradă”

  Centrul comunei Moldovița a găzduit în a doua zi de Crăciun cea mai mare paradă a cailor din Bucovina, eveniment organizat de Primăria comunei Moldovița. Peste 50 de cai din rasa semigreu de Bucovina au defilat prin sat, înhămați la trăsuri și căruțe, frumos aranjate de gospodine, cu covoare tradiționale, țesute. Copiii, în straie populare, au participat la paradă, împreună cu părinții și bunicii, arătându-se dornici să ducă mai departe tradițiile atât de frumoase ale acestor oameni gospodari.

  Coloana a fost deschisă de călăreți, iar prima trăsură a fost condusă de gospodarul numărul unu al comunei Moldovița, primarul Traian Iliesi. Edilul s-a arătat încântat că mai sunt tineri care iubesc caii și chiar dacă acest lucru presupune și multă muncă, oamenii vrednici ai acestor locuri duc mai departe tradițiile păstrate de generații. Cei peste 50 de cai au trecut în galop pe lângă Mocănița Huțulca, în cântecul fanfarei care îi însoțeau, spre deliciul turiștilor care se aflau în acel moment în vagoane.

  „Organizăm an de an această paradă a portului popular huțul și a cailor. Din păcate, suntem printre ultimele generații care iubim caii. Din istorie, calul a fost temelia casei, ei hrăneau toată familia, gospodarul împreună cu calul. Mă bucur nespus că mai sunt totuși și tineri care iubesc și cresc cai și astfel putem duce mai departe această paradă”, a declarat Traian Iliesi, primarul comunei Moldovița.

  Turiștii și localnicii prezenți la eveniment au fost așteptați de către reprezentanții administrației locale cu vin fier și cu țuică fiartă pentru a face față mai ușor, temperaturilor scăzute de afară.  

  Profitând de acest cadru de sărbătoare, primarul Traian Iliesi i-a cinstit pe consătenii săi, care în acest an au împlinit 50 de ani de căsătorie și le-a înmânat diplome, medalii și câte un cadou din partea Primăriei și a Consiliului Local Moldovița. Lacrimi de emoție și bucurie au fost pe chipurile celor prezenți, în timp ce edilul Traian Iliesi citea lista celor 11 cupluri de aur ale Moldoviței.

  „Vă felicităm pentru că ați ajuns aici. Știm că nu a fost tot timpul ușor, dar ați avut înțelepciunea necesară și ați reușit să depășiți toată obstacolele. Sunteți un exemplu demn de urmat pentru tinerii care se căsătoresc și care trebuie să știe că este nevoie de respect, de răbdare și de multă iertare pentru a ajunge la 50 de ani de căsătorie. La mulți ani și sănătate”, a transmis primarul Traian Iliesi, cuplurilor de aur.

  Seara se va încheia cu Balul Gospodarilor și sunt așteptate să participe peste 500 de persoane. Printre artiștii care vor asigura atmosfera de cântec, joc și voie bună se numără Alexandru Brădățan, Grigore Gherman, Sorin Filip, Oana Tomoiagă și Taraful Florin Mucea & Band. Petrecerea va avea loc la Restaurantul „Daria Maria”, începând cu orele 20.00, iar ținuta obligatorie este costumul popular.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles