În această dimineață, la Capela „Înălțarea Domnului” a Eroilor Neamului din comuna Udești, a avut loc un ceremonial religios și plantarea celor 16 „Stejari ai Memoriei”, donați de către Direcțiile Silvice ale județelor Suceava și Bacău. Cei 16 stejari poartă numele localităților sau zonelor în care Armata Română a desfășurat bătălii în Războiul de Întregire a Neamului.
Capela „Înălțarea Domnului” din Udești este una dintre cele mai reprezentative opere din județul nostru, dedicate Eroilor Neamului și a fost ridicată între anii 1925 și 1936.
La eveniment au luat parte reprezentanți ai Arhiepiescopiei Sucevei și Rădăuților, iar slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de opt preoți. Elevii Școlii Gimnaziale „Acad. H. Mihăescu”, îmbrăcați în costume populare, au ținut drapelul țării cu mândrie și au participat la o adevărată lecție de patriotism, predată de reprezentanții Cultului Eroilor „Regina Maria”, filiala Suceava și Iași, cât și de către colonelul Romeo Aurelian Popovici, comandantul Colegiului Militar Național „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.
„Mă aflu aici în dublă ipostază, în primul rând am onorat invitația instituțională, în calitate de comandant al Colegiului Național Militar <<Ștefan cel Mare>> cât și în calitate de consătean al acestei comune. Ne străduim să cultivăm în sufletele elevilor noștri, patriotismul, onoarea, demnitatea, credința strămoșească și respectul față de înaintași. Sunt valori pe care încercăm să le sădim în sufletele lor și încercăm mai mult decât să avem absolvenți foarte bine pregătiți, ne străduim să avem cetățeni care să facă cinste țării noastre și comunităților din care provin. Sunt și fiu al satului și descendent al unei familii care timp de 150 de ani a dat preoții acestei comunități. Strămoșii mei au fost ctitorii celor două biserici, capela de aici și biserica mare din sat”, a transmis comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.
Directorul ITM Suceava, Romeo Butnaru, a citit mesajul Academiei Române, filiala Iași.
„În aceste clipe de restriște, în care suntem greu încercați de o pandemie și un război în vecinătate, a evoca măreția trecutului și faptele memorabile, reprezintă un act de pioasă omagiere a celor care au știut să pună deasupra interesului personal, interesele neamului nostru”, a transmis Academia Română.
Gazdă a acestui eveniment de o însemnătate istorică și culturală deosebită a fost Primăria comunei Udești, care prin edilul Cristea Ostrovan, s-a implicat în organizare și desfășurare, încurajând astfel elevii, generația de mâine, să cinstească memoria strămoșilor și să aducă, prin tot ceea ce fac, un omagiu înaintașilor.
„Față de alte evenimente, vă mărturisesc că am mari emoții. Am onoarea de a vă adresa un călduros <<Bine ați venit>> în Udeștii de pe Suceava, în Bucovina istorică, încărcată de valori culturale. Suntem deosebiți de onorați ca la acest eveniment să fie alături de noi, reprezentanți a numeroase instituții din Capitală, precum și din județele Iași, Bacău, Neamț și Suceava. Este un semn de prețuire și respect, fapt pentru care vă adresăm din inimă, respectuoase mulțumiri. Proiectul <<Stejarii Memoriei>> inițiat de grupul de acțiune coordonat de un fiu al Udeștiului, colonel în rezervă, doctor Dan Prisăcaru, a fost demarat anul trecut în satul Mănăstioara, comuna Udești, sub numele <<Aici l-a salvat Dumnezeu pe viitorul domnitor Ștefan cel Mare>>. Primăria comunei Udești a sprijinit ferm acest proiect, care se alătură altor proiecte culturale promovate de către cetățeni inimoși ai comunității noastre”, a declarat Cristea Ostrovan, primarul comunei Udești.