Ritmic Suceava

La sfârșitul acestei săptămâni, Primăria comunei Straja, în parteneriat cu Departamentul pentru românii de pretutindeni și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, organizează evenimente deosebite dedicate marelui istoric Dimitrie Onciul (1856 – 1923) cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Sâmbătă, 18 martie 2023, la ora 11.00, va avea loc slujba de pomenire la mormântul lui Dimitrie Onciul din Cimitirul Cernăuți – Ucraina. Ulterior, la ora 16.00, la Căminul Cultural Straja va fi organizată sesiunea de comunicări și discuții „Dimitrie Onciul – Istoric, Profesor, Fondator, Patriot”, urmată de un moment artistic prezentat de grupul vocal „Străjerii Datinilor”.

Duminică, 19 martie 2023, la ora 09.00, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Straja va fi săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească și slujba de pomenire a marelui istoric Dimitrie Onciul.

Luni, 20 martie 2023, la ora 12.00, la sediul Primăriei comunei Straja va avea loc o ședință solemnă a Consiliului Local al comunei Straja.

Dimitrie Onciul s-a născut la data de 26 octombrie 1856 la Straja și a decedat la data de 20 martie 1923. El a fost un istoric român, membru titular al Academiei Române.

A studiat la Universitatea din Cernăuți și la Universitatea din Viena. A fost profesor la Universitatea din București și director al Arhivelor Statului, a fost primul președinte al Comisiei consultative heraldice. A întemeiat școala critică în istoriografia românească. S-a ocupat de problema originii românilor, demonstrând argumentat formarea poporului român pe o arie întinsă de ambele părți ale Dunării și respingând teoria migrațiunii medievale a românilor din Peninsula Balcanică emisă de unii istorici austrieci ca Franz Josef Sulzer, Eduard Robert Rösler sau Johann Christian von Engel. A demonstrat, pe bază de documente, că formarea statelor feudale românești a fost o urmare firească a dezvoltării vechilor formațiuni politice locale, combătând teoria neștiințifică a „descălecatului”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here