Deputatul USR Radu Ciornei a transmis un comunicat de presă prin care critică demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății, considerându-l un specialist care a găsit o schemă clară prin care localitățile puteau fi carantinate/decarantinate.
„După emoția evenimentelor zilei de ieri am ales să aștept 24 de ore pină să comunic părerea mea despre tot ce s-a intimplat. După o noapte în care am cumpănit dedesubturile și toate posibilele implicații ale gestului premierului Citu, peste toate jocurile politice, financiare sau de altă natura a răsărit întrebarea: <<Cum se face că demiterea lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan au venit după ce a fost construit și publicat cel mai bine elaborat, transparent și coerent document ce reglementa carantinarea în România?>> Pentru prima dată, la peste un an de la declanșarea pandemiei, am văzut un mod de evaluare multifactorială, corectă, a tuturor variabilelor ce trebuie luate în calcul în gestionarea sensibilei și dificilei decizii de carantinare a unui oraș/județ sau zone metropolitane. Formula de calcul, includea gradul de ocupare a spitalelor suport COVID, a secțiilor AȚI, procentul de cazuri în focare, mărimea localităților/zonelor carantinate și numărul de teste efectuate, pe lîngă factorul principal: numărul de infectări la mia de locuitori. Prin coerență, transparență și rigoare epidemiologică acest ordin era într-o cu totul altă divizie decit seria de bilbe, reveniri, incoerente și incongruente pe care le-am văzut din partea oficialilor care s-au ocupat de gestionarea și impunerea restricțiilor.
Anumite măsuri, momentul în care au fost luate și modul de implementare au fost de neînțeles și pentru politicieni dar, mai ales, pentru alegători. Închiderea piețelor înaintea alegerilor generale a schimbat pur și simplul rezultatul scrutinului, ducând la un val de antipatie pentru Guvern, dublat de o ascensiune fulminantă a unei formațiuni naționaliste, anti-sistem, ce și-a mulat discursul și pe nemulțumirile justificate ale alegătorilor. La un an de la debutul pandemiei, misterioasa echipă Tehnico Științifică nu a livrat un ghid coerent de gestionare a măsurilor restrictive din pandemie, lasind loc pentru întrebări ce sunt speculate fară scrupule, prompt, populist de către opoziție. În ciuda oricăror explicații palide, arogante și diluate pe care le primim destul de rar, consider că este inadmisibil că la peste 400 de zile de la intrarea în acest război cu un virus nemilos , să nu avem un set clar de măsuri de carantinare-decarantinare, calibrat perfect pe realitățile epidemiologice. După ce ne-am lămurit că virusul are o transmitere preponderent aerogenă, nu se transmite decit în cazuri excepționale de pe suprafețe contaminate, am avut oportunitatea să cumpănim foarte bine suita de măsuri restrictive. În acest moment, trebuia să știm foarte clar, în fiecare localitate și zonă din țară, cînd putem introduce/renunța la purtarea măștii în aer liber, cînd putem introduce/renunța la restricțiile de circulație pe timp de noapte. Ceea ce m-a frapat cel mai tare în decursul acestui an a fost aceasta componenta de tocmeală, de negociere, de așteptare în implementarea unor restricții. Pe deasupra, faptul că documentul cel mai bine elaborat și calibrat, ce descilcea hățișul restricțiilor și limitele lor de impunere a fost folosit că un argument pentru demiterea lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan, în contextul în care nemulțumirea față de restricții a avut un impact major asupra rezultatului alegerilor mă face să mă îndoiesc de buna credință, de profesionalismul și competența celor care emit aceste ordine. Legiferarea și ordonarea condițiilor de carantinare, pe linga faptul că elimina echivocul și arbitrarul, are puterea de a oferi cetățenilor orizonturi clare vizavi de impunerea și ridicarea restricțiilor și pur și simplu dezarmează vocile patriotard-populiste ce au profitat deja din plin de vidul legislativ.
Tuturor celor care se bucură de măsură arbitrară și nejustificată a demiterii lui Vlad Voiculescu le transmit faptul că viitorul ministru al Sănătății vă fi la fel de motivat în lupta cu caracatiță și feudalismul din sistemul sanitar. Nu vă bucurați, e un moment de inflexiune care ne motivează și mai mult în continuarea reformelor din programul de guvernare”, a transmis deputatul Radu Ciornei.