Deputatul PNL Ioan Balan i-a transmis o întrebare ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, cu privire la finanțarea prin PNRR a programului național de extindere a rețelelor de gaze naturale pentru gospodării.
„Stimate domnule ministru,
Unul dintre proiectele majore de investiții, cu impact social și economic major pentru populație, îl reprezintă extinderea rețelelor de gaze naturale în vederea asigurării accesului gospodăriilor la un element energetic mai ieftin pentru încălzierea locuințelor pe perioada sezonului rece. Programul a fost demarat de Guvernul PNL în anul 2020 în județul Suceava, cu o alocare financiară de circa 1 miliard de euro în următorii 7 ani. Obiectivul de bază al acestui program este racordarea până la 70% dintre gospodării la acest tip de utilitate.
Oportunitatea finanțării acestor investiții prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență a determinat o așteptare și mai mare în societatea românească, în condițiile în care, potrivit reprezentanților Guvernului, din acest mecanism de finanțare ar putea fi utilizate până la 600 de milioane de euro, pentru extinderea a circa 4.000 de km de rețele și racordare a aproximativ 160.000 de gospodării. Spre exemplu, numai la nivelul județului Suceava, circa 70 de primării și-au manifestat interesul direct pentru a participa în program și a crește calitatea vieții cetățenilor prin asigurarea acestui serviciu. În condițiile în care Guvernul României se află în plin proces de negociere cu reprezentanții Comisiei Europene asupra aspectelor tehnice privind proiectele care vor fi finanțate prin mecanismul de redresare și reziliență, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:
- Având convingerea că veți reuși să impuneți, în cadrul negocierilor, interesele majore ale României, vă rog să precizați ce pachet de finanțare veți susține pentru investițiile în extinderea rețelelor de gaze naturale din România prin PNRR? (pachet financiar, lungime rețele, număr de gospodării racordate)
- În condițiile în care necesarul total de finanțare al programului este de aproximativ 1 miliard de euro, din care aproximativ 200 milioane de euro au fost deja alocate de Guvern în anul 2020, vă rog să precizați dacă aveți în vedere să propuneți alocări suplimentare și din fondurile nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2021-2027?”, a întrebat deputatul Ioan Balan.