Locuitorii din comuna Vama vor beneficia de rețea de apă, acest lucru fiind posibil datorită implicării exemplare a primarului Nicolai Baltag, care depune toate eforturile pentru a ridica cât mai mult calitatea vieții pentru oamenii din comună. Proiectul „Extindere rețea de alimentare cu apă, sat Vama și Strîmtura, comuna Vama, județul Suceava”, ar trebui finalizat până la sfârșitul anului viitor. Valoarea totală a lucrărilor este de 3.912.326 de lei, iar banii provin din fonduri guvernamentale, mai precis prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua. Rețeaua de apă din comună se va extinde în acest fel, cu aproximativ trei kilometri și jumătate.
„Lucrările în satul Vama sunt finalizate, iar acum sunt în curs de finalizare și în satul Strâmtura. Dacă timpul ne permite și nu vine frigul întreaga investiție se va finaliza anul acesta și vom putem face și recepția, dacă nu, cu siguranță vom finaliza în primăvara anului viitor”, a declarat Nicolai Baltag, edilul comunei Vama.
După finalizarea proiectului, peste 1.000 de gospodării din comună, vor fi racordate la rețeaua de apă potabilă, prioritatea administrației locale fiind în perioada următoare, promovarea unui proiect pentru dezvoltarea rețelei de canalizare, în comună.
Lista proiectelor, care urmează să fie implementate în perioada următoare în comuna Vama, este lungă, primarul împreună cu membrii Consiliului Local și cu angajații Primăriei fiind mereu gata să rezolve problemele locuitorilor. În urma solicitărilor acestora, urmează să se consolideze acostamentul și să se refacă o parte de drum comunal pe strada Dealul Runc, se va înființa o rețea de distribuție a gazelor naturale, se lucrează la reabilitarea mai multor drumuri comunale, s-au înlocuit corpurile de iluminat având un consum ridicat de energie electrică, cu corpuri de iluminat led, echipate cu sistem de dimare care permite reglarea fluxului luminos.
În comuna Vama se va construi o stație de epurare și o sală de sport, iar clădirea Căminului Cultural din satul Prisaca Dornei, va fi reabilitată și modernizată. Prin Programul Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny, Primăria comunei Vama a depus cerere de finanțare pentru rețea de canalizare.
Primarul Nicolai Baltag a înțeles că cea mai importantă rămâne investiția în educație, edilul fiind conștient că astfel investește în viitorul comunei. În ultimii ani, întreaga echipă administrativă din comuna Vama și-a adus contribuția la implementarea proiectelor pentru modernizarea unităților de învățământ de pe raza comunei, la acestea adăugându-se și proiectele de viitor care vor îmbunătăți tot ce înseamnă activitatea educațională, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Membrii Consiliului Local Vama nu se opun când este vorba despre educația copiilor din comună, pentru că educația nu înseamnă o cheltuială ci o investiție în viitorul copiilor.
În comuna Vama sunt șapte unități de învățământ, în care își desfășoară activitatea 600 de elevi și preșcolari. În prezent, administrația locală are în derulare două proiecte care vor îmbunătăți condițiile de desfășurare a procesului de învățământ, proiecte în valoare totală de aproximativ două milioane de lei.
Este vorba despre proiectul „Reabilitare și modernizare Școala gimnazială <<Iorgu G. Toma>>, comuna Vama”, care are termen de finalizare 31 decembrie 2022. Valoarea proiectului este de 1.347.538 de lei, iar banii provin din fonduri guvernamentale. Pentru a veni în sprijinul elevilor, în această perioadă de pandemie, echipa din cadrul primăriei Vama a obținut finanțare pentru implementarea proiectului „Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistematice în domeniul E-educație”, având ca scop creșterea gradului de utilizare a internetului.
Un alt proiect important pentru educația tinerei generații din comuna Vama, este reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu program normal din satul Molid, și această lucrare urmând să fie finalizată, până la sfârșitul anului viitor. Primăria a obținut finanțare pentru lucrările de la această unitate de învățământ, din fonduri naționale, valoarea totală a proiectului fiind de 408.765 de lei.
Nu au fost uitați nici cei mai mici locuitori ai comunei, edilul Nicolai Baltag, împreună cu întreaga echipă din cadrul Primăriei Vama, încercând să obțină finanțare pentru construcția unei creșe. Aceasta va veni în sprijinul părinților care doresc să se întoarcă la muncă, dar nu au cu cine lăsa copiii mici.
Tot pentru a veni în sprijinul oamenilor, în luna august a acestui an, a fost demarat Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) intravilan și extravilan pe toată raza comunei Vama. Termenul de realizare a lucrărilor de cadastrare și carte funciară este de doi ani. Pe lângă avantajul evident, respectiv cel al gratuității realizării lucrării, utilitatea cadastrului, la nivelul proprietarului, constă în facilitatea realizării oricăror proceduri de transfer a proprietății, precum succesiuni, vânzări, închirieri, arendări, concesionări, accesarea unor surse de finanțate precum cele din fonduri europene, fonduri guvernamentale, precum AFIR sau APIA.
Edilul comunei Vama, Nicolai Baltag, a fost din totdeanuna deschis la nou și la schimbare, iar când a avut ocazia nu a stat pe gânduri și a devenit partener cu USV, în derularea unui proiect internațional important pentru educarea populației în ceea ce privește economisirea energiei. Universitatea „Ștefan cel Mare” continuă implementarea proiectului transfrontalier New Energy Solutions in Carpathian area – NESiCA, HUSKROUA/1702/6.1/0014, în cadrul programului ENI CBC 2014-2020 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina, iar comuna Vama este una dintre cele trei localități din județ, care a fost selectată să facă parte din proiect, alături de orașul Liteni și comuna Șcheia.
Rezultatele acestei colaborări vor fi elaborarea unui plan de comunicare, realizarea de centre de inovație energetică și laboratoare de eficiență energetică cu personal calificat și echipament profesional aferent pentru audituri energetice, dezvoltarea de planuri de eficiență energetică (rapoartele de audit energetic) ca părți principale ale proiectului „New Energy Solutions in Carpathian area”, stabilirea unui sistem eficient de măsurare a consumului de energie în clădiri și formarea de oameni pricepuți și educați, cu cunoștințe despre economisirea de energie.