Ritmic Suceava

Dezvoltarea comunei Bosanci continuă într-un ritm alert și în acest an, primarul Neculai Miron dovedind că este un gospodar desăvârșit care a transformat localitatea în ultimii ani și continuă să o facă pentru ca bosâncenii să beneficieze de condiții europene de viață. Școli moderne, centru medical la cele mai înalte standarde, drumuri și zone pietonale reabilitate, rețele de apă, canalizare și gaz sunt doar câteva dintre proiectele aflate în implementare în comuna Bosanci, această comună beneficiind în anul 2023 de investiții în valoare de aproape 11 milioane de lei de la bugetul local, aici adăugându-se proiecte cu fonduri guvernamentale și europene.

Pentru că tânăra generație reprezintă viitorul pentru orice localitate, edilul Neculai Miron continuă să investească în educația celor mai tineri bosânceni, atât școlarii cât și preșcolarii beneficiind de săli de clasă moderne și utilate cu aparatură de ultimă generație. În perioada imediat următoare, edilul Neculai Miron va semna un contract de finanțare cu fonduri europene, prin PNRR, în valoare de 100.000 de euro, pentru dotarea unităților de învățământ cu table interactive, tablete, laptop-uri. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Școala Gimnazială Bosanci a fost selectată în proiectul cu fonduri europene Erasmus, iar în aceste zile găzduiește delegații de elevi, însoțiți de cadre didactice din Italia, Portugalia, Turcia și Franța, în cadrul schimbului de experiență cu tema „Un loc egal în carieră – STEM – Știință, Tehnologie, inginerie și Matematică, în carieră și în lumea digitală”.

Dezvoltarea infrastructurii educaționale din comuna Bosanci continuă în 2023 cu un proiect de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a Școlii Bosanci, lucrări în valoare de peste 2 milioane de lei care se vor realiza cu fonduri guvernamentale, prin PNDL, iar în curtea acestei unități de învățământ se construiește și o sală de sport, cu fonduri de la bugetul local, fiind ridicată deja structura metalică. În cursul acestui an, și Școala Gimnazială din Cumpărătura se va transforma în șantier, urmând să aibă loc lucrări de reabilitare, prin PNRR, după ce anul trecut la Școala cu clasele I-IV din Deal a fost construit un teren de sport. La Școala cu clasele I-IV din Cumpărătura va fi înființată o bibliotecă nouă, unde elevii vor găsi multe cărți din bibliografia recomandată pentru învățământul primar. 

Centrul Medical din Bosanci este finalizat în procent 100% și administrația locală a comunei speră ca în maximum două luni să fie deschis iar bosâncenii cât și localnicii din comunele învecinate să nu mai fie nevoiți să se deplaseze până în municipiul Suceava pentru un consult medical. Acest centru a fost construit prin fonduri guvernamentale.

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, comuna Bosanci beneficiază de extinderea rețelei de apă potabilă și canalizare, aceste lucrări ample ajungând la o valoare de peste 11 milioane de lei. Rețeaua de apă se va extinde cu aproximativ 10 km iar cea de canalizare cu aproximativ 8 kilometri. La începutul acestei săptămâni au început lucrările de forare pentru încă două puțuri, cu adâncime de 230 de metri, care vor asigura necesarul de apă pentru satul Bosanci, serviciul de apă-canal fiind în regie proprie. Cu fonduri proprii, administrația locală condusă de primarul Neculai Miron, a pus în funcțiune o stație de tratare a apei potabile, costurile depășind suma de 50.000 de lei și va moderniza sistemul de iluminat public. Prin fonduri europene, mai precis prin PNRR, sunt mai multe proiecte semnate deja, care vor fi implementate în perioada imediat următoare. Tot cu fonduri europene va fi reabilitată și o clădire administrativă și urmează să se mai semneze un contract pentru realizarea unei stații de selecție a deșeurilor. Comuna Bosanci va avea, tot cu fonduri europene, și piste de biciclete, banii fiind direcționați prin PNRR. Pe strada Agronomului din satul Bosanci va fi amenajat un sens giratoriu și o parcare, iar pe strada Alexandru cel Bun va fi lărgit carosabilul până la drumul E85.

În cursul acestui an, mai multe străzi din comună vor intra în ample lucrări de modernizare și asfaltare, continuându-se lucrările începute în cursul anului trecut. Printre acestea vor fi și străzile Miron Costin, parțial strada Victor Babeș, și străzile doctor Sârghi Nichifor, Constantin Brâncoveanu, Cojocarului, Arcașului,  și parțial Nicolae Labiș, în lucru. În perioada imediat următoare vor începe lucrările la podul Parțic și va fi modernizată intersecția cu drumul european E85, aceste lucrări urmând să fie realizate cu fonduri guvernamentale. Cu fonduri proprii vor fi modernizate și asfaltate și străzile Pinului, 1 Mai, parțial străzile Irisului, Primăverii, Securiceniului și Tudor Vladimirescu. Șantierele vor continua la Bosanci cu străzile Rozelor, Orhideelor, Aleea Fierăriei, Gladiolelor, Vasile Alecsandri, Păcii, Bradului, Viilor și parțial strada Cireșului și se va termina și sensul giratoriu din fața dispensarului veterinar.

Rețelele electrice vor fi extinse în anul 2023, printr-un proiect realizat împreună cu Delgaz Grid, pe străzile Sucevei, Oituz, Ulmului, La vie, Redea, Ieremie Movilă, Simion Stanciu, Tineretului, Unirii, Mihail Sadoveanu, Livezilor, Ion Creangă, Ion Irimescu din satul Bosanci și străzile Parțic și colonel Vasile Cîrlan din satul Cumpărătura, unde va fi amplasat și un transformator, de unde vor fi extinse în toate direcțiile rețelele de iluminat public pe DC 70 A până la intrarea în Bosanci.

Administrația locală a comunei Bosanci, reprezentată de edilul Neculai Miron, și-a propus în acest an să reabiliteze Monumentul eroilor, să realizeze un post de transformare – alimentare pentru șase stații de încărcare a autoturismelor și una în cadrul proiectului „Sistem de transport public ecologic metropolitan”, pentru care a fost deja semnat contractul de finanțare, prin PNRR, urmând să se amenajeze și o parcare pentru vehicule grele pe o suprafață de două hectare, la intrarea în satul Bosanci, dinspre Cumpărătura. 

Zilele trecute, primarul Neculai Miron a semnat la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași, un contract de finanțare prin fonduri europene pentru achiziționarea unei autoutilitare pentru gospodărire comunală în valoare de 297.000 de lei, prin GAL-ul Valea Siretului de Jos.

„De asemenea, am purtat discuții cu directoarea Companiei Naționale de Investiții în vederea finanțării unui complex sportiv, a unei creșe și reabilitarea sau construirea unui nou cămin cultural. Dezvoltarea comunei Bosanci continuă! Cu aceste noi investiții, mărim bugetul anual și creștem procentul secțiunii de dezvoltare”, a declarat Neculai Miron, primarul comunei Bosanci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here