Ritmic Suceava

Mulcirea este o tehnica care a fost folosita de cultivatorii de legume de multi ani si se poate referi la utilizarea fie a materialelor organice, fie anorganice. Mulci organici sunt cei derivati din materiale vegetale si animale. Cele mai frecvent utilizate includ reziduuri vegetale, cum ar fi paie, fan, coji de arahide, mucegai de frunze si compost, produse din lemn, cum ar fi rumegus, aschii de lemn si aschii si gunoi de grajd. Mulciul organic utilizat in mod corespunzator poate oferi toate beneficiile oricarui alt tip de mulci, cu exceptia posibila a incalzirii solului la inceputul sezonului. Cu toate acestea, astfel de materiale de mulci nu sunt adesea disponibile in cantitati adecvate pentru operatiuni comerciale sau trebuie transportate la locul de utilizare. Aplicarea materialelor naturale poate necesita forta de munca, desi echipamente speciale, cum ar fi tocatoarele de fan si derulatoarele de baloturi de fan pot fi utile in anumite situatii. Mulciul din plastic reprezinta cel mai mare volum de utilizare a mulciului anorganic in productia comerciala de legume, desi materiale precum tesaturile si polipropilena tesuta pot de asemenea sa fied e folos.

Folia de mulcire din plastic ofera o solutie eficienta pentru doua dintre cele mai mari sarcini de timp cu care se confrunta cultivatorii de legume: irigarea culturilor si intretinerea buruienilor. Este folosit de fermele comerciale in zonele in care mulciul organic natural nu este usor disponibil si ofera fermei sau gradinii un aspect ingrijit si ordonat. Folosirea mulciului de plastic economiseste timp si efort, ceea ce poate elibera timpul si energia cultivatorului pentru a efectua alte sarcini, reducand astfel cheltuielile totale cu forta de munca.

Ce este folia de folia de mulcire din plastic?

Folia de mulcire din plastic este o rola de folie de polietilena stabilizata UV, care este in mod normal argintiu si negru pe fiecare parte. Se aseaza pe suprafata solului cultivat care se formeaza intr-un pat. Patul ridicat permite caracteristici imbunatatite de drenaj. Vine intr-o varietate de dimensiuni, cu cele mai frecvent utilizate dimensiuni:

-3m x 400mm (folosit pentru legumele cu frunze mici, cum ar fi pechay, salata verde, varza, busuioc);

-4m x 400mm (folosit pentru legume de tip arbust, cum ar fi vinete, ardei iute, ardei gras, rosii);

-6m x 600mm (folosit pentru tararea legumelor de tip vita de vie, cum ar fi dovleac, pepene verde).

Folia de mulcire din plastic economiseste timp si efort in timpul ciclului de viata al plantei. Un cultivator petrece mai putin timp irigandu-si culturile si indepartand buruienile nedorite. Prin asezarea mulciului de plastic pe paturile de jardiniere, beneficiile mulcirii includ:

-ajuta la retinerea umiditatii;

-suprima cresterea buruienilor si a plantelor nedorite;

-imbunatesc textura solului;

-descurajeaza unii daunatori;

-protejeaza radacinile plantelor de inec sau temperaturi excesive;

-incurajeaza organismele benefice ale solului;

-ofera o bariera pentru ca culturile cu frunze sa intre in contact cu solul;

-ofera aspectul ingrijit si ordonat al fermei sau gradinii. 

Introducerea unei linii de irigare prin picurare in interiorul mulciului de plastic ofera confort si usureaza munca grea pentru irigarea culturilor. Si deoarece mulciul de plastic ajuta la retinerea umiditatii in zona radacinilor, sunt necesare mai putine udari, ceea ce duce la o conservare sporita a apei si a nutrientilor ingrasaminte. Alegerea liniei potrivite de irigare prin picurare depinde de distanta dintre plante si distanta totala si de debitul si presiunea existente de la sursa. Pentru distante mari, se recomanda utilizarea unor emitatoare cu presiune compensata sau emitatoare in coloana in linie care egalizeaza presiunea pe intreaga linie pentru a asigura uniformitatea in irigarea culturilor.

Indiferent ce credeti despre argumentul organic versus anorganic, beneficiile plasticului nu pot fi negate. Folosirea mulciului de plastic peste sol impiedica oamenii sa mearga in zona, prevenind compactarea solului. De asemenea, incalzeste solul, tine jos evaporarea si practic elimina buruienile.

Incalzirea solului. Tot aceasta folie mulcire serveste la reglarea temperaturii solului. Unul dintre avantajele mulciului anorganic si beneficiile mulciului din plastic este ca incalzeste solul pana la 5 grade. Ce efect are aceasta caldura crescuta asupra legumelor? Inseamna ca le poti planta mai devreme decat ai putea fara mulci. De fapt, daca cultivati legume de sezon cald cu folia de mulcire din plastic negru, veti obtine de obicei recolte mai mari. De asemenea, veti putea recolta cu pana la trei saptamani mai devreme.

Reducerea evaporarii. Unul dintre motivele pentru care folositi orice mulci este acela de a ajuta solul sa retina umiditatea. Asa ca inca un alt profesionist al mulciului din plastic ar fi ca reduce evaporarea cu aproximativ 70 la suta. Acesta este unul dintre cele mai bune motive pentru utilizarea mulciului din plastic. Evaporarea redusa va reduce facturile de apa, va reduce consumul de apa si va preveni scurgerea nutrientilor. Dar va trebui sa instalati sisteme de irigare prin picurare sub plastic, deoarece nu va lasa ploaia sa se scurga.

Eliminarea buruienilor deranjante. Buruienile nu sunt prietene cu gradinarii de legume. Ei concureaza cu legumele tinere pentru apa si nutrienti si pot, de asemenea, sa indeparteze sau sa umbreasca culturile fragede. Unul dintre cei mai buni profesionisti ai mulciului din plastic este treaba buna pe care o face in indepartarea buruienilor. Asta inseamna ca nu vei fi in genunchi la plivitul si vei folosi mai putine erbicide. Legumele tale vor fi mai sanatoase. Deoarece unele insecte mananca buruieni, iar altele le folosesc pentru depunerea oualor, veti avea si mai putini daunatori de care sa va faceti griji.

Calitate imbunatatita. Mulciul din plastic ajuta la pastrarea fructelor, cum ar fi pepenele si rosiile, de contactul direct cu suprafata solului. Acest lucru reduce putrezirea solului si ajuta la mentinerea curata a produsului. Culturile de fructe si verdeata tind sa aiba mai putine cicatrici si pete. Plasticul instalat corect ajuta la prevenirea stropirii solului pe plante in timpul ploilor, ceea ce poate reduce incidenta bolilor si poate produce cerinte de spalare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here