Ritmic Suceava

Peste 60% din bugetul comunei Mălini este direcționat pentru dezvoltarea zonei, cheltuielile pentru salariile personalului fiind trecute pe planul doi, iar acest lucru se reflectă foarte bine în nivelul de trai al oamenilor, calitatea vieții la Mălini fiind superioară multor zone din mediul rural.

Comuna are aproape 28 de kilometri de rețea de alimentare cu apă și peste 40 de kilometri de rețea de canalizare, majoritatea locuitorilor beneficiind de condiții de mediu urban, o mare parte a lucrărilor fiind finalizate încă din anul 2011. Mai precis, atunci au fost finalizați primii 30 de kilometri de rețea de canalizare, proiect implementat cu fonduri europene. Au urmat, în anul 2021, alți peste opt kilometri de canalizare, tot cu fonduri europene, pentru ca apoi, de la bugetul local al unității teritorial administrative să fie dați în folosință 2,8 kilometri de rețea de canalizare.

În ceea ce privește rețeaua de alimentare cu apă, la Mălini au fost finalizați 18,5 kilometri, cu finanțare europeană, iar diferența de peste nouă kilometri a fost finalizată cu bani de la bugetul local. Implementarea acestor proiecte a contribuit la schimbarea vieții de zi cu zi a locuitorilor, racordarea la utilități fiind o condiție esențială pentru un trai decent.

„Începând din anul 2011 în comuna Mălini a început să prindă contur proiectul privind realizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, fiind de pe atunci un proiect care aduce doar beneficii atât pentru cetățeni cât și pentru mediul înconjurător. În anul 2011 au fost realizați primii 30 de kilometri de rețea de canalizare cu finanțare de la Uniunea Europeană, proiect care a dat startul dezvoltării acestei rețele pe toată raza UAT-ului. Apoi, în anul 2021, tot cu finanțare de la Uniunea Europeană s-au mai realizat încă 8,375 kilometri de rețea de canalizare care au fost întregiți de o rețea în lungime de 2,879 kilometri cu finanțare de la bugetul local. În total, în momentul de față, pe raza UAT Mălini, dispunem de o rețea de 41,20 kilometri de canalizare care este deservită de două stații de epurare. Una dintre stații are o capacitate de 420 de metri cubi pe zi, iar cea de-a doua are o capacitate de 300 de metri cubi pe zi. În ceea ce privește rețeaua de alimentare cu apă potabilă, avem un total de 27,963 de kilometri de rețea de apă potabilă, realizată atât prin fonduri europene cât și cu finanțare de la bugetul local, care se bucură de un real succes și care a reprezentat un sprijin foarte mare pentru cetățeni în sezonul estival în care seceta și-a lăsat cele mai grele amprente asupra solurilor și asupra vegetației. Ne dorim ca în următorii ani să dezvoltăm aceste rețele, apă și canalizare, pe toată raza comunei Mălini astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să își construiască bazine vidanjabile sau fose septice și puțuri pentru apă potabilă”, au explicat reprezentanții Primăriei comunei Mălini.

În satele Iesle, Văleni și parțial în Poiana Mărului, ar mai fi nevoie de 11,2 kilometri de rețea de canalizare și de alți 13,12 kilometri de rețea alimentare cu apă pentru ca întreaga comună să fie racordată la rețeaua de apă și canal. Administrația publică locală a pregătit deja un proiect în acest sens și speră că va obține finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, extinderea acestor rețele fiind o prioritate în comuna Mălini.

„În momentul de față avem realizat un proiect pentru dezvoltarea rețelei de apă potabilă și canalizare în satele Poiana Mărului, parțial, Văleni Stânișoara și Iesle și sperăm ca în viitorul apropiat să primim finanțare pentru a putea demara lucrările și în această zonă. Pentru a acoperi toată raza comunei, în momentul de față mai avem nevoie doar de 11,2 kilometri de rețea de canalizare și 13,12 kilometri de rețea de alimentare cu apă”, au completat reprezentanții Primăriei Mălini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here