Protecția mediului și un comportament ecologic reprezintă puncte fierbinți din portofoliile oamenilor politici la nivel internațional. Toate organizațiile lumii încurajează implementarea unor măsuri de reciclare și protejare a mediului înconjurător, în toate domeniile de activitate.
În ceea ce privește domeniul construcțiilor, există anumite variante ecologice care pot fi folosite în locul unora dintre materialele clasice, dar nu trebuie scăpat din vedere că siguranța trebuie să fie pe primul loc în acest caz. Un astfel de exemplu este acoperișul verde, care a început să câștige o popularitate tot mai mare în ultimii ani.
Ce este acoperișul verde?
Cu toate că despre acoperișurile verzi a început să se discute din ce în ce mai mult în ultima perioadă, din dorința de a folosi cât mai eficient resursele naturale inepuizabile, în vederea protejării mediului, acestea au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri. Unele dintre primele astfel de acoperișuri, menționare în texte antice, fac referire la Grădinile suspendate din Babilonia.
Prin urmare, acoperișul verde nu se referă la culoare, ci la materialele utilizate pentru construirea acestuia. Acesta este format din pământ și vegetație, care sunt instalate peste un sistem de membrane hidroizolante. Astfel că, acest tip de acoperiș reprezintă cea mai ecologică soluție de acoperire a unei locuințe.
Acoperișul verde poate fi realizat atât pentru o construcție din mediul rural, cât și pentru una din mediu urban, existând multe clădiri din zona de business sau chiar comerț care au ales această variantă ecologică pentru acoperiș. În astfel de cazuri, orice intervenție ulterioară montării acoperișului trebuie realizată numai de personal cu expertiză în domeniu, care face parte dintr-o echipă ce se ocupă de montaj acoperișuri în București.
Care sunt avantajele și dezavantajele acoperișului verde?
Cei care au ales acest tip de acoperiș ecologic au făcut-o atât din considerente legate de politica de mediu, cât și datorită numeroaselor avantaje pe care acoperișul verde le prezintă.
Un prim avantaj foarte important pe care îl prezintă acoperișul verde este faptul că oferă un grad mare de izolare termică și împotriva vântului, fiind astfel eficient atât iarna, deoarece nu permite pierderi de căldură, cât și vara, când menține o temperatură optimă în casă.
De asemenea, acest tip de acoperiș are proprietăți ignifuge, astfel că reprezintă o măsură suplimentară de protecție împotriva incendiilor, iar stratul verde prelungește durata de viață a membranei acoperișului, care nu se mai află în bătaia directă a factorilor externi.
Totuși, ca orice acoperiș, și acesta prezintă câteva dezavantaje, unul dintre acestea fiind faptul că necesită o structură foarte rezistentă, deoarece greutatea acestui tip de învelitori este una foarte mare. În plus, este o construcție complexă, care presupune anumite cunoștințe, fiind astfel destul de dificil de găsit un specialist în acest domeniu, motiv pentru care și costurile de execuție sunt destul de ridicate.
Prin urmare, cei care doresc să își construiască o casă ecologică pot alege acest tip de acoperiș, dar trebuie să ia în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele, iar calcularea și stabilirea corectă a bugetului necesar sunt esențiale.