More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  VIDEO FOTO Valentin Popa, rectorul USV, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Educație Fizică și  Sport a Republicii Moldova

  Ieri, 19 octombrie, domnul prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport a Republicii Moldova, în semn de recunoaștere pentru contribuția substanțială la promovarea imaginii Universității de Stat de Educație Fizică și Sport a Republicii Moldova, la dezvoltarea programelor de studii ale USEFS pe segmentul cooperării prin acorduri de dublă diplomă, dar și pentru implicarea constantă în dezvoltarea Clubului Sportiv Universitar Suceava. Ceremonia s-a desfășurat la Chișinău, iar diploma DHC a fost înmânată de rectorul universității moldovene, prof.univ.dr.hab. Veaceslav Manolachi. Din partea universității sucevene, la ceremonie au mai participat prof.univ.dr. Ștefan Purici, prorector USV, și prof.univ.dr. Petru Ghervan, decan al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul USV, care au și luat cuvântul la finalul evenimentului.

  În textul Laudatio, care a fost citit de conf.univ.dr. Viorica Brega, Secretar al Senatului USEFS, s-a făcut referire la o parte dintre realizările pe care rectorul USV le-a avut la conducerea universității, evidențiind preocupările sale majore pentru creșterea numărului de granturi de cercetare câștigate și a sumelor aferente atrase, creșterea de 5 ori a finanțării de bază și a fondurilor pentru bursele studențești, creșterea cu peste 75% a numărului de locuri bugetate pentru studenții români și cu peste 600% a numărului de locuri pentru studenții români de pretutindeni, dar și susținerea inițiativelor universitarilor de asociere la diverse consorții sau parteneriate internaționale cu vizibilitate la nivel regional sau internațional. În același context, a fost menționată și deschiderea celor două lectorate de limba română în Ucraina, la Cernăuți și Odessa.

  Pe lângă aceste aspecte, în Laudatio s-a reliefat și preocuparea deosebită pe care rectorul USV a avut-o pentru dezvoltarea Clubului Sportiv Universitar: „Susținător sincer și dedicat al sportului și sportivilor de valoare, precum și ca bun cunoscător al mecanismelor manageriale, dl Profesor Valentin Popa s-a implicat și a susținut de pe pozițiile și funcțiile pe care le-a ocupat de-a lungul timpului, strategii de dezvoltare sănătoasă și durabilă a activității sportive, USV deținând în acest moment, una dintre cele mai solide secții de handbal masculin din țară, cu echipe participante la toate categoriile de vârstă[…] Contribuția d-lui Rector Valentin Popa la dezvoltarea sportului universitar din Suceava și din România se oglindește și în cele patru titluri de Campion național universitar și două titluri de campion european universitar la handbal masculin obținute de studenții noștri, iar perspectivele sunt optimiste”.

  În alocuțiunea sa, rectorul USV a făcut referire la faptul că activitatea de cercetare dintr-o universitate, poziționările onorante în cele mai titrate clasamente internaționale, colaborările cu alte universități de prestigiu din lume reprezintă aspecte care au atras aprecierea sucevenilor și a moldovenilor, în general, dovadă fiind numărul mare de studenți înmatriculați în acest nou an universitar – peste 4200 de boboci, peste 10.000 studenți în total și peste 1400 de studenți cu domiciliul în afara granițelor României. Însă, a continuat acesta, „nu putem să nu remarcăm faptul că un procent semnificativ din popularitatea USV vine si din succesul echipei noastre de handbal. Tind să cred că am găsit rețeta perfectă: rezultate academice și rezultate sportive sub aceeași siglă. Desigur, o rețetă cu ingrediente valoroase, uneori greu de găsit, și cu o multitudine de resurse implicate”.

  De asemenea, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa a menționat că „la Suceava, de peste două decenii, rege incontestabil al sportului este handbalul masculin. Nu de puține ori am stârnit invidia altor mari orașe din România care nu se pot lăuda cu performanțele sportive ale Clubului Sportiv Universitar din Suceava. În calitatea mea de rector al universității, știu exact ce înseamnă în cifre CSU Suceava; și mai știu că așteptările celor care investesc financiar în echipă au fost depășite. Ca suporter al echipei, simt că echipa noastră a ajuns, în anul 2022, la aproape 20 ani după preluarea acesteia de la Ambro Suceava, la maturitate”.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

  Related articles