Profesorul Ioan Ilișescu a recurs la un nou gest extrem pentru ca parte din istoria municipiului Fălticeni să nu mai fie pusă la pământ, precum s-a făcut cu Spitalul Stamate, clădirea în care a funcționat până de curând Spitalul Municipal Fălticeni.
Astăzi, Ilișescu s-a urcat pe Casa Morțun din urbea fălticeneană, clădire ce a început să fie demolată, deși se află în proces de clasare ca monument istoric.
Profesorul Ioan Ilișescu a reușit cu greu să urce pe imobil, fiind agresat de un agent de pază. Bărbatul nu s-a dat jos de pe clădire decât în momentul în care i-a fost înmânat un ordin de sistare a lucrărilor de demolare, documente semnat de Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.
„Vineri, la 13.45, am depus notificarea la Registratura Primăria, cu toate că ei fuseseră notificați de Direcția Județeană pentru Cultură Suceava și pe data de 20 iulie, și pe data de 21 iulie, că s-a declanșat procedura și această clădire este protejată și are statut de monument istoric. La ora 15.08 se lucra în continuare la demolare. Am vorbit cu patronul firmei de construcții, i-am pus în vedere din nou că încalcă legea, dar spune că primăria nu l-a informat că este clădire de patrimoniu. Am sunat la 112, a venit poliția la fața locului de două ori, a venit inclusiv o juristă de la Poliția Monumentelor care i-a spus în clar, de față cu toată lumea, că acea clădire este de patrimoniu. Deci se poate considera notificat legal și responsabil. De pe data de 20 iulie 2022, Primăria Fălticeni prin reprezentantul său răspunde penal pentru continuarea demolării și pentru că nu a luat măsuri de protejare. Orice degradare după acest termen înseamnă răspundere penală. Am stabilit vineri cu poliția să ne vedem luni să discutăm toate părțile implicate, dar după câteva zeci de minute de la plecarea poliției, m-am trezit cu un camion în care se dorea încărcarea lemnului, ori lemnul face parte din monument și m-am opus vehement”, a declarat Ioan Ilișescu pentru reporterii de la ZiaruldepeNet.ro.
Conform colegilor de la ZiaruldepeNet.ro, Casa Morțun, o construcție de epocă ridicată de Manolache (Emanoil) Morțun, are o vechime de peste 140 de ani și a adăpostit de-a lungul vremii personalități locale și naționale, dintre care amintim pe Nicu Gane. Cel mai important oaspete al casei a fost Regele Carol, care în drumul său spre Domeniile Coroanei de la de la Mălini și Broșteni a înnoptat o seară, în anul 1883, când Emanoil Morțun era prefect al județului. Mobila din casă a fost comandată special de la Viena, fiind considerată cea mai cochetă casă din Fălticeni.