Proiecte importante pentru dezvoltarea comunei Mănăstirea Humorului sunt în continuare blocate de către Consiliul Local sau mai precis de cinismul unor consilieri care confundă grav administrația publică cu vendetele politice, iar acum, după ce primarul Viorel Croitoru a anunțat că va candida din partea unui alt partid, la alegerile din acest an, se preconizează că aceste blocaje vor fi și mai dârze.
Chiar dacă edilul încearcă din răsputeri să găsească soluții pentru a se putea depăși situația financiară dificilă existentă și pentru a dezvolta, în același timp, comuna, se pare că unii consilieri locali preferă să voteze împotriva unor proiecte pentru care s-a obținut finanțare nerambursabilă, iar acum administrația locală a comunei Mănăstirea Humorului, condusă de primarul Viorel Croitoru, trebuie să întocmească documentația necesară restituirii finanțărilor.
După ce la începutul anului trecut, într-o ședință de Consiliu Local s-a votat împotriva începerii lucrărilor pentru construcția unui centru medical modern, complet utilat cu aparatură de ultimă generație, deoarece consilierii locali s-au răzgândit, acum s-a refuzat construcția unui parc fotovoltaic, proiect care ar fi adus economii importante la bugetul local, valoarea facturilor Primăriei Mănăstirea Humorului pentru consumul de energie electrică fiind în prezent de peste 700.000 de lei pe an.
„Am intenționat să construim acest parc fotovoltaic în zona unde facem puțurile pentru alimentarea cu apă a comunei și aveam deja toate avizele necesare. Cofinanțarea noastră ar fi fost de aproximativ 500.000 de lei dar între timp s-a decis că statul va suporta această diferență, ceea ce înseamnă că noi am ratat șansa să avem un astfel de parc în comună, cu costuri zero. Nu mai știu cum să explic unor consilieri că aceste ocazii nu se vor mai întoarce și dacă nu profităm de ele la timpul cuvenit, ținem pe loc dezvoltarea comunității”, a precizat Viorel Croitoru, primarul comunei Mănăstirea Humorului.
Reamintim că administrația locală a acestei comune a pierdut anul trecut o finanțare de aproape 3 milioane de lei, bani destinați construcției unui centru medical modern, complet dotat și utilat, deoarece unii consilieri locali au considerat că amplasamentul nu ar fi cel mai potrivit pentru un astfel de centru medical. Mai precis, consiliera PMP Trandafira Boca a explicat că nu se poate face un punct medical lângă o biserică, deoarece personalul medical ar putea greși o intervenție când se va auzi clopotul lăcașului de cult, acestea fiind explicații de Evul Mediu, mai ales că toate unitățile spitalicești mari din țară au în curte, biserici și capele, unde pacienții se roagă.
Acestea nu este singurele proiecte blocat de către consilierii locali din comună, după cum reiese din procesele verbale ale ședințelor din ultima perioadă, în această comunitate dorindu-se practic blocarea a tot ceea ce înseamnă dezvoltare. În timp ce zeci de primării din județ au semnat cereri de finanțare prin PNRR pentru construcția de blocuri pentru profesioniști sau pentru piste de biciclete, la Mănăstirea Humorului s-au respins vehement, astfel de proiecte.
Aceeași soartă a avut și proiectul construcției unui centru SPA. După obținerea statutului de stațiune turistică de interes local, administrația comunei Mănăstirea Humorului, prin edilul Viorel Croitoru, a avut în vedere construirea unui centru SPA modern. Acesta ar urma să aibă piscină pentru adulți și copii, bazin cu apă sărată, zonă de șezlonguri, cât și o sală de fitness. Deoarece în zonă sunt multe pensiuni care oferă locuri de cazare pentru turiști din toată țara, administrația locală s-a gândit că un astfel de centru SPA ar atrage și mai mulți vizitatori în zonă. Doar că proiectul nu a fost avizat de către Consiliul Local, chiar dacă edilul Viorel Croitoru identificase și sursa de finanțare în vederea implementării.