FOTO Svnews.ro
Ritmic Suceava

La data de 9 noiembrie 2021, deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o întrebare ministrului Energiei și președintelui Autorității Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, de la care a vrut să afle măsurile luate privind încheierea noilor contracte de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale pentru consumatorii casnici.

Dumitru Chiriță, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, a transmis următorul răspuns: „Conform prevederilor art.6 și art.7 alin (1) și alin. (2) din OUG, această măsură presupune ca prețurile finale aplicate în facturile emise să fie cel mult egale cu prețurile stabilite prin Lege (în cazul energiei electrice, de cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, iar în cazul gazelor naturale, de cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh), fără a interveni în prețul contractual. Ministerul Energiei urmează să deconteze furnizorilor diferența dintre prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim precizat anterior. Prin urmare, niciuna dintre măsurile stabilite prin prevederile OUG nu impun furnizorilor de energie electrică și gaze naturale o limitare a prețurilor de vânzare cuprinse în contractele de furnizare, sau a prețurilor din ofertele transmise de către furnizori clienților”.

Deputatul sucevean a primit un răspuns și din partea lui Akos Derzsi, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei: „Piața ofertelor pentru încheierea de noi contracte pe piața concurențială este o piață liberă și prin urmare, furnizorii de energie electrică pot să vină cu ofertele pe care aceștia le consideră oportune pentru obținerea de profit în activitatea pe care o desfășoară. Prin Legea nr.259/2021 sunt incluse valori de plafonare a prețurilor care se coroborează cu obligația statului de a achita diferențele de preț care apar între ofertele furnizorilor și valorile plafonate. Legea 259/2021 nu interzice furnizorilor să-și prezinte ofertele la valorile la care aceștia consideră că pot asigura furnizarea energiei electrice”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here