Ritmic Suceava

Se apropie cu pași repezi Sfânta Sărbătoare a Crăciunului. Este poate perioada anului cea mai îndrăgită de copii, mai ales dacă ne gândim la dimineața în care aceștia vor găsi sub brad cadourile lui Moș Crăciun. Primarii din județul Suceava se pregătesc la rândul lor să îndeplinească rolul de mesageri ai Moșului, mai ales că în cele mai multe dintre localități acest lucru a devenit o tradiție.

Una dintre comunele unde Moșul vine negreșit este comuna Mălini. Cu tolba plină de fiecare dată, Moș Crăciun împarte cadouri atât copiilor, cât și vârstnicilor din comună. Dulciuri, jucării și alimente de bază sunt lucrurile pe care localnicii din Mălini le primesc cu atâta bucurie în fiecare iarnă. Acesta este modul prin care administrația locală încearcă să aducă bucurie oamenilor măcar în preajma sărbătorilor, să nu aibă nicio grijă și să mai economisească niște bănuți.

Moș Crăciun ajunge în comuna Mălini, cu sacul plin de daruri, pentru copii, bătrâni, cât și pentru pacienții internați în Unitatea Medico-Socială din localitate. Toți aceștia vor simți din plin spiritul Crăciunului și se vor bucura de cadouri, la sfârșitul acestei săptămâni. Ajutorul principal al lui Moș Crăciun va fi primarul comunei Mălini, Petru Nistor, pentru care a devenit tradiție să împartă cadouri în ajunul Sărbătorilor.

„Am pregătit aproximativ 1.250 de pachete pe care le vom împărți tuturor copiilor din comună. La aceștia se adaugă și bătrânii de la Căminul de bătrâni cât și pacienții de la Unitatea Medico-Socială din Mălini. În fiecare an, împreună cu consilierii locali, pregătim cadouri pentru copii și pentru bătrâni. Anul trecut a fost mai greu, elevii învățau în online, dar anul acesta sunt la școală și așteaptă toți cadouri”, a declarat Petru Nistor, primarul comunei Mălini.

Echipa din cadrul Primăriei va împărți cadouri tuturor elevilor și preșcolarilor din unitățile de învățământ, după care ajutoarele lui Moș Crăciun vor poposi la Căminului de Bătrâni de la Biserica „Sfântul Ilie” din Suha-Mălini, unde 20 de vârstnici, fără familie, neputincioși în fața bolilor și a nevoilor de tot felul, și-au găsit liniștea.

La final, Moș Crăciun va împărți daruri și localnicilor pe care Sărbătoarea Crăciunului îi va găsi la unitatea spitalicească din comună.

Pentru edilul comunei Mălini, Petru Nistor, grija față de copii este un lucru normal și firesc, acesta dovedind de-a lungul timpului, prin toată activitatea pe care o desfășoară, că educația copiilor este foarte importantă iar pentru a învăța, cei mici mai trebuie stimulați din când în când, cu câte un cadou, dar trebuie să aibă parte și de condiții bune pentru desfășurarea unui act educațional de calitate.

În acest sens, administrația locală are în prezent două proiecte, în derulare, pentru ridicarea standardelor în învățământul din Mălini, proiecte derulate și implementate prin Compania Națională de Investiții (CNI). Este vorba despre construirea unei grădinițe în satul Mălini, amplasată pe terenul unde a funcționat vechiul corp de clădire al Școlii Suha, obiectivul investiție fiind amenajarea unei grădinițe cu trei săli de grupă, cu o capacitate totală de 60 de preșcolari, și cu spații anexe necesare realizării unui flux care să corespundă cerințelor de calitate. Astfel, copiii vor avea un cadru prielnic și condiții optime pentru desfășurarea programului școlar. Cel de-al doilea proiect vizează reabilitarea și modernizarea Școlii Pâraie, vizându-se refacerea dotărilor sanitare, a sălilor de clasă și montarea unei centrale termice.

Un alt proiect important implementat în comuna Mălini are drept scop achiziția de echipamente TIC pentru unitățile de învățământ. În cadrul acestui proiect cu fonduri europene, în valoare totală de 1.923.742 de lei, au fost achiziționate, în primul lot, tablete și abonamente la internet pentru o perioadă de 24 de luni, iar în lotul al doilea, au fost achiziționate echipamente IT pentru desfășurarea activităților de învățare online în comuna Mălini.

„Prin acest proiect s-a dorit îmbunătățirea conținutului digital și al infrastructurii TIC, având în vedere necesitatea susținerii online a procesului de predare-învățare în unitățile de învățământ din comuna Mălini și în contextul evoluției situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SarsCov2”, a completat Petru Nistor, primarul comunei Mălini.

În cadrul contractului se vor achiziționa 771 de tablete școlare cu abonament lunar la internet pe o perioadă de minimum 24 de luni, 71 de laptop-uri, 57 de camere web, cât și 57 de sisteme all-in-one. Alte cinci camere web sunt pentru realizarea de conferințe online, lista de achiziții fiind completată de 57 de table interactive, 71 de tablete grafice și 128 de sisteme de management pentru dispozitive. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here