Schimbarea cu cântec de la vârful Brigăzii Rutiere scoate la suprafață „gunoiul de sub preșul” Ministerului de Interne. Sindicaliștii EUROPOL l-au acuzat pe ministrul Marcel Vela că a acționat discreționar și că s-a răzbunat pe comisarul șef Sorin Aneculoaiei pentru că n-a executat „ordinele de sus”. În doar 30 de zile, Brigada Rutieră din Poliția Capitalei a contabilizat nu mai puțin de 3 șefi, unul la 10 zile. Sindicaliștii EUROPOL susțin că Vela suferă de „beția puterii”, iar GÂNDUL.RO prezintă informații noi, exclusive, în legătură cu această „bombă cu ceas”, care ticăie în interiorul M.A.I..
Comisarul șef Sorin Aneculoaiei a fost mutat la Secția 17 Poliție pentru că nu ar fi executat, cu rapiditate, un ordin. Pe 26 iunie, ministrul Vela urma să aibă o întâlnire cu generalul IGSU, Dan Iamandi. Șeful Brigăzii Rutiere a primit atunci un telefon prin care i se cerea să pună la dispoziția respectivului general un antemergător – motociclist – pentru ca acesta să ajungă urgent la întâlnirea cu ministrul. Ordinul a fost pus în aplicare, numai că – se precizează pe site-ul EUROPOL – Marcel Vela, care se afla la aeroport, unde îl aștepta un elicopter IGAV pentru o „misiune” în județul Gorj, a considerat că polițiștii s-au mișcat mult prea încet, iar ordinul său a fost tratat „cu superficalitate”.
„Vela a fost foarte supărat și a cerut măsuri drastice față de șeful Brigăzii Rutiere, pentru că a tratat cu „superficialitate” ordinul său. Nu a durat foarte mult până când șeful Brigăzii Rutiere a fost chemat la „Împărăție”, unde i s-a pus în vedere că urmează să fie detașat și i s-a dat „oportunitatea” să își aleagă între mai multe județe de graniță, dintre cele mai depărtate de București. Se pare că ofițerul nu a cedat și a spus că decât să se pună presiune pe el să accepte trimiterea în pribegie, mai bine își dă demisia. Nu putem să nu ne aducem aminte că la câteva săptămâni de la numirea în funcție, ministrul Vela și-a reglat conturile cu șeful IPJ Caraș Severin, pe care l-a detașat la IPJ Botoșani, așadar nu e o practică nouă” – EUROPOL.
În exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, polițiști ai Brigăzii Rutiere din Poliția Capitalei – sunt lesne de înțeles motivele pentru care au dorit să își păstreze anonimatul – au declarat că „nu este pentru prima oară când ministrul Marcel Vela cere regim de coloană oficială pentru el. Spre exemplu, fiecare intersecție trebuie să fie asigurată de un polițist rutier care să-i asigure trecerea în voie”.
Și au existat nenumpărate cazuri când agenții au fost certați de superiori pentru că nu au asigurat trecerea. Acest lucru, ne-au declarat politiști de la Brigada Rutieră, „se întâmplă inclusiv atunci când Marcel Vela se deplasează de acasă către sediul M.A.I. și invers, iar aceste afirmații pot fi dovedite, cu ușurință, de înregistrările de pe stațiile de emisie-recepție”.
Polițiștii de la Brigada Rutieră speră „ca astfel de abuzuri de putere să ia sfârșit, iar organele abilitate sa se autosesizeze”, cu atât mai mult cu cât, potrivit legii, ministrul Marcel Vela nu are dreptul la coloană oficială. Numai că se întâmplă exact ceea ce s-a întâmplat atunci când Gabriel Oprea era ministru al Apărării – doar că ministrul Vela nu are antemergător – , iar o astfel de „acțiune” a dus la accidentul și la moartea polițistului motociclist Bogdan Gigină.
În urma informațiilor publicate pe site-ul Sindicatului Polițiștilor Europeni (Europol), Poliția Capitalei a emis un comunicat pe care sindicaliștii l-au etichetat – în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO – drept „mincinos”.
În cuprinsul acestui comunicat se precizează că șeful Brigăzii Rutiere din Poliția Capitalei a fost „nominalizat” pentru a prelua conducerea unei structuri de poliție rutieră din IGP, dându-și acordul – ulterior – pentru a fi numit pe „o funcție de comandă la nivelul Secției 17 Poliție”. Dar, sub protecția anonimatului, polițiști ai Brigăzii Rutiere ne-au declarat că fostul șef al Brigăzii Rutiere „nici măcar nu știe unde este Secția 17 Poliție”.
„Cu privire la articolul postat de către o structură sindicală, facem următoarele precizări: În urma cu aproximativ 30 de zile, șeful Brigăzii Rutiere din Poliția Capitalei a fost nominalizat la conducerea unei structuri de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, moment în care a fost desemnat să asigure comanda unul dintre adjuncți (precizăm că desemnarea nu este echivalentă unei împuterniciri). Ulterior, polițistul desemnat și-a dat acordul pentru a îndeplini o funcție de comandă la nivelul Secției 17 Poliție. Polițistul, comisar șef, are experiență în funcții de conducere și în îndeplinirea actului managerial, fapt ce constituie un element pozitiv pentru subunitatea de poliție unde își va desfășura activitatea” – Comunicatul emis de Poliția Capitalei.
Sursa: Gândul