După o campanie electorală slabă și lipsită de orice sclipire, rezultatele se dovedesc a fi în aceeași notă. Absenteismul e de înțeles, chiar dacă mulți marșează pe ideea că trebuie să votezi indiferent dacă ești de acord sau nu cu vreun partid. Ar trebui să ne maturizăm și să înțelegem că au trecut treizeci de ani de când suntem în democrație și astfel de teorii nu ar mai trebui să țină.
Vrem proiecte politice și nu circ ieftin pe la televizor, în care actorii politici chiar dezbat idei și soluții pentru problemele arzătoare ale românilor. Pandemia ne-a dat cu totul peste cap anul 2020 și starea de panică e cea care a guvernat cu adevărat România în această perioadă și nu guvernul PNL. Dar karma acționează prompt ca de fiecare dată și asta s-a văzut acum. Haosul creat de măsuri luate fără prea multă cercetare prealabilă plusat de un Iohannis avid de a deține orice formă de putere în stat a dus la o palmă morală pe care românii au dat-o întregului sistem politic. Și aici mă refer stict la numărul redus de persoane care au ieșit la vot. Practic PNL a pierdut alegerile pe mâna lui Iohannis și acum se chinuie să facă alianțe pentru a putea guverna, prost, în continuare.
De la PSD nu avem de mult așteptări, dar se pare că mașinăria politică încă funcționeză și electoratul de casă și-a făcut datoria. Liderii PSD nu credeau că vor avea un rezultat atât de bun față de PNL, ceea ce acuma i-a pus într-o postură ciudată, de a câștiga alegerile, dar fără a avea posibilitatea de a putea guverna. Chiar dacă la nivel de imagine au promovat persoane ca Alexandru Rafila, Streinu Cercel, la nivel local PSD și-a pierdut interesul pentru un județ condus de mult timp de PNL(sau mai bine zis PDL).
USR-PLUS și-a arătat încă o dată limitele și asta nu pentru că populația României e nedoritoare de reformă, ci pentru că mulți și-au dat seamă că nici măcar ei nu sunt salvarea pe care o așteptau. Problema e că USR-PLUS este un partid cu idei puține și fixe. Lumea i-a taxat pentru că în patru ani de zile nu au făcut altceva decât să vorbească, de cele mai multe ori pe lânga, dar fără a veni cu idei concrete sau cu vreun plan fezabil. Ideea de partid anti-sistem a fost interesantă la început când situația o cerea, dar pe parcurs lipsa de asumare a dezamăgit mult electorat progresist. Acum e ușpr să vrei la guvernare ținând cont că poți face jocurile cum vrei tu, în condițiile în care PNL este în offside și ar face alianță și cu UDMR, doar ca să mai poată guverna un pic.
Pentru unii marea surpriză a fost AUR, un partid nou constituit, format pe aceeași idee ca și USR-PLUS, adică un partid anti-sistem, doar că aici se trage linie între cele două. AUR a reușit să atragă un segment de electorat indecis, conservator, care a fost lăsat de izbeliște de partidele mari. Practic au reușit să atragă de partea lor electoratul anti USR-PLUS, cele două partide fiind la poluri total opuse. Pe toată perioada campaniei, au avut mesaje clare, simple(nu simpliste) care au percutat perfect cu un segment de populație tradiționalist, creștin și iritat de o clasă politică defectă și lipsită de educație și cultură.
Partea interesantă abia acum va urma, ținând cont că urmează negocierile pentru un nou guvern. PNL e disperat, USR-PLUS are manșa de control, UDMR e mereu speculativ și PMP încă speră că va intra în Parlament. PSD-ul se află într-o situație ingrată și cel mai probabil va fi principalul partid din opoziție. Cu alte cuvinte domnilor politicieni, încă o dată s-a demonstrat că nu voi ați câștigat, ci din păcate noi am pierdut, din NOU!