More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Muzeul Național al Bucovinei vă invită la vernisajul Expoziției de gravură și carte bibliofilă a artistului Mircia Dumitrescu

    Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la vernisajul Expoziției de gravură și carte bibliofilă a artistului și acad. Mircia Dumitrescu, care va avea locluni, 19 februarie 2024, ora 14, la Muzeul de Istorie.

    Expoziția este curatoriată de dr. Constantin Emil Ursu și dr. Alexandru Constantin Chituță.

    Până în luna aprilie, vizitatorii pot admira expoziția, a cărei noutate este dată nu doar de tematica abordată, ci mai ales de expunerea lucrărilor de gravură alături de plăcile originale de lemn, inspirate din Poveștile lui Ion Creangă, poezia lui Ion Mureșan și nu în ultimul rând, din celebrele balade, catrene, versete și rondeluri ale lui François Villon, considerat primul poet modern al Franței. 

    Mircia Dumitrescu s-a născut la Căscioarele, la 3 iulie 1941.

    Este gravor, sculptor, pictor, grafician-ilustrator, tapiser.

    A făcut sute de ilustrații pentru mari autori din literatura română, iar pentru Mihai Eminescu, poetul nostru național, a găsit o formulă inovatoare de tipărire realizată și cu ajutorul unor tehnici digitale prin care i-a reprodus integral manuscrisele.

    Membru corespondent al Academiei Române, a predat timp de mulți ani gravura ca profesor universitar doctor la Academia de Arte Plastice din București. A obținut numeroase premii atât în țară, cât și în străinătate.

    Artistul a participat din anul 1966 la saloane de desen și gravură, la expoziții de grafică aplicată, manifestări de artă românească, organizate în 1968 la Cracovia, Frankfurt pe Main, Helsinki, Praga, în 1970 la Regensburg, Düsseldorf, Torino, Lodz, Stuttgart, Rabat, Roma.

    La Târgul Internațional al Cărții de la Leipzig Mircia Dumitrescu a obținut doi ani consecutivi premiul cel mare pentru ilustrație de carte, pentru volumele lui Ovidius, „Tristele și Ponticele” (1970), precum și pentru „Poveștile” lui Ion Creangă (1971).

    Lui Mircia Dumitrescu i-a fost decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler atât pentru Literatură, cât și la categoria Arte Vizuale.

    „Mircia Dumitrescu ne oferă spectacolul unui om care intră în senectute cu o forţă, cu o amploare a unui geniu neaşteptat pentru el şi pentru noi toţi. Acest artist are o anumită spaimă de deschidere, de etalare, care e o spaimă de el însuşi, de fapt. Or, în cele din urmă, Mircia Dumitrescu s-a învins pe sine însuși şi ne prezintă spectacolul splendid al unei mari personalităţi, de care noi, scriitorii, suntem mândri”, spunea despre Mircia Dumitrescu acad. Nicolae Breban.

    „Academicianul, artistul Mircia Dumitrescu este un artist plin de forţă şi energie creatoare, dedicat gravurii. A îndrumat generaţii întregi de artişti cărora le-a câştigat admiraţia şi recunoştinţa. E un artist profund care îşi găseşte echivalentul în maeştrii trecutului. În anul 2021, cu prilejul aniversării a 80 de ani, a realizat 4 expoziţii în ţară iar în anul 2021 preşedintele României Klaus Werner Iohannis l-a decorat cu Steaua României”, Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

    Related articles