Ritmic Suceava

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, a anunțat că s-au aprobat 11 proiecte pentru aducțiune de gaz metan în peste 30 de localități din județul Suceava, finanțarea urmând să fie asigurată prin programul „Anghel Saligny”.

„La Ședința Coaliției de guvernare de luni la care am participat în calitate de preşedinte interimar al Partidului Național Liberal, alături de premierul Nicolae Ciucă și prim-vicepreședinți, am reușit împreună cu  ceilalți reprezentați din coaliție PSD, UDMR și minorități să deblocăm Programul național de investiţii Anghel Saligny. La acest moment sunt în măsură să aduc vești foarte bune pentru majoritatea localităților judeţului Suceava și încep cu  aprobarea a 11 proiecte pentru aducțiune de gaz metan în peste 30 de localități, finanţate prin programul Anghel Saligny. Este vorba următoarele localități: Adâncata, Hănțești, Fântâna Mare, Boroaia, Bogdănești, Rădășeni, Cornu Luncii, Dărmănești, Pojorâta, Fundu Moldovei, Cajvana, Botoșana, Comănești, Pârtești de Jos, Cacica, Vadu Moldovei, Preutești, Marginea, Horodnicul de Sus, Solca, Arbore, Iaslovăț, Volovăț, Burla, Milișăuți, Liteni, Fântânele, Verești, Udești, Salcea, Berchișești, Drăgoiești și Ciprian Porumbescu”, a declarat Gheorghe Flutur.

Șeful administrației județene a arătat că prin intermediul acestor proiecte vor fi realizate 972 de kilometri de rețea de gaze naturale și 48.053 de branșamente, valoarea proiectelor ridicându-se la aproape 200 de milioane de euro.

„Aceste proiecte au fost preluate de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care au fost depuse pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și trecute pe programul „Anghel Saligny ca proiecte mature. Aceste 32 de localități au în vedere 972 de kilometri rețea  de gaze naturale, 48.053 de branșamente, valoare circa 198 de milioane de euro. Reamintesc ca Guvernul României a aprobat miercuri actul normativ prin care s-au preluat  105 proiecte mature de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și s-au transformat la Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA),  pe programul Anghel Saligny”, a explicat președintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a mai subliniat faptul că Guvernul României a majorat sumele alocate programului „Anghel Saligny” de la 50 la 65 de miliarde de lei.

„Guvernul de asemenea a majorat sumele alocate programului Anghel Saligny de la 50 la 65 miliarde de lei, din care 5,5 miliarde lei pentru 105 proiecte de gaz metan, unde sunt incluse și cele de la Suceava. Reamintim că localitățile Vama, Frumosu și Vatra Moldoviței au primit aprobare pe programul POIM pentru extinderea reţelei de gaz metan. S-a avut în vedere faptul că aceste proiecte aveau avize, autorizații, studii de fezabilitate care în jumătate de an și-ar fi pierdut valabilitatea. De asemenea, pe total țară, cele 65,5 miliarde vor fi putea cheltuite în intervalul 2022-2028, după următoarea structura: 30 de miliarde lei  pentru drumuri comunale și județene, 22,5 miliarde de lei apa-canal, și 13 miliarde pentru gaze naturale, aproximativ 13 miliarde de euro. Este o investiție extrem de importantă pentru dezvoltarea utilităților în toate tipurile de UAT, comune, oraşe, municipii și consilii județene. De asemenea, a intrat în linie dreaptă și programul pentru aprobarea celorlalte capitole de drumuri, apa și canal, aici județul Suceava are depuse un număr de 236 de proiecte cu o valoare de aproape 4 miliarde de lei și în afara de gaze naturale, înseamnă modernizarea a 167 de drumuri și 69 de proiecte pentru apă și canalizare. Practic, în aceasta săptămână s-au deblocat aș putea spune aşa, proiectele așteptate de primarii și care au întârziat o perioadă de timp”, a concluzionat Gheorghe Flutur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here