More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  Genetica Medicală și Psihiatria Pediatrică sunt cele mai noi specialități de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava

  Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava vine în sprijinul pacienților cu specialitățile Genetică Medicală și Psihiatrie Pediatrică. Astfel, pacienții pot beneficia de consultații gratuite în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist de medicină de familie, respectiv oricare altă specialitate în contract cu CNAS.

  Genetica Medicală și Psihiatria Pediatrică sunt două specialități de nișă care elucidează și completează diagnosticul.

  Serviciile de Genetică Medicală și Psihiatrie Pediatrică se află în cadrul Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului  Clinic Județean de Urgență Suceava și pot fi accesate în urma unei programări fie pe site-ul spitalului fie la numărul de telefon 0230/222120.

  • Ambulatoriu Genetică Medicală: dr. Păvăloaia Oana Maria
  • Ambulatoriu Pediatrie/Psihiatrie pediatrică: dr. Nițică Isabela

  Genetica medicală joacă un rol crucial în diagnosticarea și gestionarea pacienților cu bolilor genetice sau cu risc crescut de a dezvolta astfel de afecțiuni, acestea regăsindu-se la frontiera cu celelalte specialități, atât medicale, cât și chirurgicale.

  Bolile genetice pot afecta diferite sisteme ale corpului și se pot manifesta la orice vârstă și indiferent de sexul pacientului, variind de la boli rare până la cele mai comune afecțiuni.

  Medicul genetician oferă consiliere pacientului și familiei acestuia privind riscurile genetice, opțiunile de testare și managementul bolii. Pe lângă  identificarea și confirmarea cu ajutorul testelor genetice, specialistul în Genetică Medicală ajută la înțelegerea cauzei bolii, interpretează teste genetice. Astfel, în funcție de mutația existentă, ajută la gestionarea simptomatologiei în vederea prevenirii complicațiilor și ghidarea, în anumite situații, a tratamentului. Acest lucru poate ajuta pacientul să ia decizii informate și să se pregătească pentru viitor.

  Cuplurile care intenționează să aibă copii sau care sunt îngrijorate de riscurile genetice, pot primi consiliere și recomandări de teste genetice preconcepționale pentru a evalua riscurile și opțiunile disponibile.

  O colaborare cu impact pozitiv se realizează între Genetica Medicală și Psihiatria Pediatrică.

  Psihiatria pediatrică este specialitatea medicală care se axează pe componentele biologice, psihologice și sociale ale tulburărilor comportamentale, emoționale și de dezvoltare ale copiilor și adolescenților. Problemele de sănătate mintală se pot manifesta devreme în rândul copiilor și adolescenților, abordarea timpurie putând preveni problemele semnificative din viitor, determinând rezultate mult mai bune pe termen lung.

  Evaluarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților se realizează prin intermediul interviului psihiatric cu părinții sau tutorii și cu copiii sau adolescenții. Complementar sunt realizate evaluări precum: evaluare psihologică și logopedică, investigații suplimentare pentru a exclude o cauză organică, ulterior cu elaborarea unui plan terapeutic individualizat, adaptat nevoilor specifice și stadiului de dezvoltare al copilului sau adolescentului. Planurile de tratament pot include diverse abordări terapeutice precum schimbarea stilului de viață, psihoterapie și/sau tratament medicamentos, tratarea comorbidităților.

  Printre cele mai frecvente afecțiuni psihice în rândul copiilor și adolescenților se numără: tulburările de dezvoltare psihomotorie, tulburarea hiperkinetică cu deficit atențional, tulburarea de spectru autist, tulburările de anxietate și de dispoziție, tulburările de poziție și de conduită, tulburările de alimentație, tulburările de învățare, consumul de substanțe și multe altele.

  Psihiatria pediatrică sau psihiatria copilului și adolescentului se concentrează pe promovarea intervenției timpurii și pe furnizarea de îngrijiri adecvate vârstei pentru a aborda problemele emoționale, comportamentale și de dezvoltare unice, întâlnite în timpul copilăriei și adolescenței. Aceasta își propune să ajute copiii și adolescenții să-și dezvolte abilități de adaptare și să ducă o viață sănătoasă și împlinită.

  Nu în ultimul rând, cele două specialități: Genetica Medicală și Psihiatria Pediatrică, cu ajutorul psihologului și altor specialiști disponibili în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, pot oferi sprijin și îndrumare pentru a face față acestor provocări, bolile genetice și psihiatrice fiind o povară emoțională și socială pentru pacienți și familiiile lor.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles