Ritmic Suceava

Ziua Internațională a Romilor a fost marcată în comuna Berchișești, iar în centrul activităților au fost copiii din unitățile de învățământ din localitate. Ca de fiecare dată, administrația locală, condusă de primarul Violeta Țăran, a fost alături de cei mici și mari și a transmis un mesaj de „La mulți ani” pentru toți locuitorii de etnie romă.

„Problematica romilor din România este una complexă, iar  rezolvarea ei ţine cont de mai mulţi factori, nu neapărat de cel politic. Este nevoie încă de eforturi susținute pentru scoaterea comunităţilor de romi din izolare şi limitare, ceea ce cred că noi am reușit, în comuna Berchișești. Problemele romilor sunt complexe, de tip social si identitar, iar acestea pot avea rezolvarea scontată doar prin politici publice concrete şi coerente, prin colaborare și determinare din partea administrațiilor locale. Minoritatea romă aşteaptă din partea noastră rezolvarea problemelor cu care se confruntă, de la accesul la educaţie şi sănătate, la intrarea în legalitate sub aspectul identităţii! Apreciez că, în ultimii ani, atât din punctul de vedere al implicării, cât și al investițiilor făcute în zonele locuite de romi, comuna Berchișești poate fi un model de urmat la nivel național. Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, aniversată astăzi, urez locuitorilor comunei de etnie romă un sincer La Mulți Ani, sănătate, gânduri bune și să conviețuim pașnic în continuare, pentru binele tururor!”, a declarat Violeta Țăran, primarul comunei Berchișești.

Această comunitate are nevoie de sprijinul autorităților iar atenția trebuie să se concentreze, în primul rând, pe educația copiilor, aceștia având șanse reale de integrare dacă își finalizează cursurile, reducerea abandonului școlar fiind unul dintre aspectele principale pe care le are în vedere edilul comunei Berchișești.

Încă din anul 1971, la data de 8 aprilie este celebrată Ziua Internațională a Romilor iar scopul acestei zile este celebrarea culturii romilor și sensibilizarea populației la problemele cu care se confruntă romii.  Cu toate că sunt cea mai mare minoritate din țară, comunităţile rome sunt şi azi, masiv, victimele discriminării şi marginalizării, lucruri care-i împiedică pe romi să aibă acces la drepturi fundamentale precum educaţia, locuri de muncă, locuinţă decentă sau servicii de sănătate de bază. Administrația locală a comunei Berchișești își propune să dărâme aceste bariere și să demonstreze că și în rândul acestei minorități sunt oameni valoroși care merită sprijiniți.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here