More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Tradițiile și portul popular continuă să fie păstrate la loc de cinste în comuna Ciocănești: „Ne bucurăm că purtăm cu drag costumele populare”

    Tradițiile sunt un element esențial al culturii noastre. Ele ne ajută să formăm structura și fundația societății, ne reamintesc că suntem parte a unei istorii care ne definește trecutul, ne transformă în oamenii care suntem astăzi și în cei care vom deveni mâine. Adevărul tradiţiei este, în mod similar, cel descoperit şi dezvoltat prin experienţa neamului şi poate fi regăsit uşor în proverbele populare vechi. Este un adevăr moral, după cum binele descris de tradiţie este unul al adevărului care luptă împotriva minciunii şi a falsităţii. În cele din urmă, tradiţia este cea care păstrează frumosul autentic, aşa cum îl găsim în viața românească.

    În acest fel percep tradițiile oamenii din Ciocănești, un sat idilic, cu oameni calzi și primitori, cu ulițele pline de zăpadă, cu hornurile caselor din care iese fumul gros în zilele geroase, satul acela care, în preajma Sărbătorilor de iarnă, devine, dintr-o comunitate, o mare familie. În Ciocănești sunt oameni credincioși care știu cât de important este să păstrezi tradițiile și portul popular, iar acest lucru îl transmit copiilor, aceștia îmbrăcând cu mândrie costumul popular ori de câte ori au ocazia.

    Un eveniment de acest gen a avut loc la Ciocănești, la începutul săptămânii, când elevii Școlii Gimnaziale din localitate au participat la cea de-a IV-a ediție a manifestării „Inimă de român”. Evenimentul a devenit o tradiție la Ciocănești, copiii, încă din clasa pregătitoare, fiind nerăbdători să participe la concursul de recitat versuri patriotice, competiție menită să marcheze Ziua Națională.

    „Elevii Școlii Gimnaziale Ciocănești au sărbătorit Ziua Națională prin cântec și poezie. Avem un concurs de recitare de poezie, care este la a IV-a ediție, intitulat <<Inimă de român>>. Suntem bucuroși că elevii noștri își doresc să recite, fiind un concurs de recitare încercăm să le insuflăm dragostea pentru poezie și dragostea de țară prin poezie. Sunt înscriși 38 de copii din cei 70 ai școlii, deci mai mult de jumătate dintre elevi s-au înscris la concurs. Ne bucurăm că purtăm cu drag costumele populare. Toți elevii școlii sunt îmbrăcați la acest eveniment în costume populare iar prin cântec vom marca această zi extraordinar de importantă pentru noi”, a declarat profesoara Claudia Angela Samson, directoarea Școlii Gimnaziale Ciocănești.

    La acest eveniment au fost prezente și două nume importante ale culturii contemporane, elevii având onoarea și plăcerea extraordinară de a o avea în mijlocul lor pe interpreta de muzică folk Ștefania Iacob. Aceasta a susținut un recital, apreciat de public și răsplătit prin aplauze.

    „Luni, în comuna Ciocănești, a avut loc un eveniment impresionant, care mi-a adus aminte de ce mă bucur că m-am născut în România și de ce iubesc Bucovina. Am văzut zeci de copii care purtau costumul național natural și cu mândrie, nu ca pe o uniformă sau costumație impusă de specificul evenimentului, cum se întâmplă la multe alte școli sau la multe alte evenimente din țară. Am văzut zeci de copii care, deși nu depășeau vârsta de 14 ani, ascultau și recitau poezii profunde cu sclipiri în ochi, copii care cântau melodii în limba română zâmbind și bucurându-se sincer. Am cântat cinci cântece de iarnă pe poezii cu mesaj profund scrise de Sorin Poclitaru, Adrian Păunescu sau din repertoriul lui Tudor Gheorghe, iar acești copii din Ciocănești m-au ascultat cu o atenție și cu un interes  cu care mulți adulți nu au reușit să abordeze poezia consacrată. Am petrecut mult timp în Ciocănești în ultimii ani și acum știu că iubirea sinceră pentru rădăcini și mândria de a fi român vine simplu și natural la cetățenii comunei Ciocănești pentru că mediul în care cresc îi educă în acest sens, mediul în care cresc îi învață să fie demni, mândri, buni, iubitori, deștepți, români într-o Românie frumoasă. Mi-aș fi dorit să cresc și eu într-un asftel de mediu, să primesc șansele și bucuriile pe care Primăria Comunei Ciocănești și domnul primar Radu Ciocan le oferă zi de zi locuitorilor din Ciocănești. De la curățenia și liniștea din sat până la sufletele curate care îl străbat, mi-aș fi dorit să mă învețe și pe mine cineva onoarea și demnitatea, așa cum sunt locuitorii comunei Ciocănești obișnuiți cu ele de la cele mai fragede vârste de către țoți cei care îi înconjoară și îndrumă, de la părinți până la domnul primar Radu Ciocan, care în viziunea mea este tot un părinte iubitor și grijului al locuitorilor din Ciocănești. Această căldură sufletească m-a făcut să mă întorc mereu acolo și să încerc să împrumut din obiceiurile locului. Comuna Ciocănești este un exemplu chiar și pentru orașele mari, un loc unde valorile s-au păstrat și unde ceea ce contează cu adevărat este dus mai departe.  Vă veți da seama de acest lucru de la simpla vizită în Ciocănești și vă veți întări convingerile când veți începe să cunoașteți oamenii din Ciocănești”, a declarat Ștefania Iacob.

    Cuvinte de laudă la adresa administrației locale din comuna Ciocănești a avut și omul de cultură Sorin Poclitaru.

    „Prima dată am ajuns la Ciocănești în urmă cu vreo cinci ani. Am găsit aici niște oameni extraordinari cu o deschidere fantastică spre cultură. Conducerea administrației locale împreună cu directorul școlii din localitate, fac niște activități deosebite, iar copiii sunt din ce în ce mai îndrăgostiți de muzică și poezie”, a menționat Sorin Poclitaru.

    Pentru că evenimentul a avut loc chiar de Sfântul Nicolae, toți copii din comună au primit daruri de la Moș, constând în cărți și dulciuri.

    Tot în cadrul acestui eveniment, conducerea Primăriei Ciocănești, prin primarul Radu Ciocan, a înmânat titlul de cetățean de onoare preotului Mihai Țehaniuc de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Botoș, cât și rapsodului popular Pamfil Roată de la Casa de Cultură „Florin Gheucă”.

    Mai trebuie menționat faptul că evenimentul dedicat Zilei Naționale a marcat și redeschiderea acestui lăcaș de cultură, după ample lucrări de renovare și modernizare. Casa de Cultură „Florin Gheucă” a primit o altă față, printr-un proiect cu fonduri europene, în valoare totală de 416.138 de euro, bani accesați de către Primăria Ciocnești prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Lucrările începute din anul 2017, au fost finalizate anul acesta, chiar dacă termenul de încheiere pentru renovare, modernizare și dotare este 16 februarie 2022.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles