Ritmic Suceava

Cântec, joc și multă voie bună au fost ingredientele care au făcut din ziua de Sfântul Ilie, o sărbătoare adevărată la Voitinel, când sute de oameni s-au adunat la Strânsura de pe Dealul Leahului. Evenimentul a fost organizat de către administrația locală a comunei, condusă de primarul Maria Pleșca, iar după doi ani de restricții impuse pe fondul pandemiei de Coronavirus, locuitorii din localitate și împrejurimi au participat în număr extraordinar de mare, demonstrând astfel că sunt dornici de evenimente culturale, că doresc să socializeze și nu aveau nevoie decât de un imbold pentru a se aduna.

Iubitori de folclor și adevărați păstrători ai tradițiilor transmise din generație în generație, îmbrăcați în costume populare, cei din Voitinel au participat la sărbătoarea satului, de la mic la mare.

„Bine ați venit în comunitatea noastră, în comuna mea dragă, Voitinel. Știu că o iubiți și dumneavoastră pentru că sunteți alături de noi și vă mulțumesc din suflet că astăzi, chiar dacă este această căldură puternică, v-ați sacrificat și ați venit să facem un joc, aici, la Voitinel, cum era dintotdeauna, pe Dealul Leahului, Strânsura de la Voitinel. Haideți să ne distrăm astăzi, alături de acești minunați artiști care vor intra în curând pe scenă, de tinerele talente. Vă mulțumesc tuturor și vă spun <<La mulți ani>> tuturor celor care poartă numele Ilie. Mulțumesc tuturor, distracție plăcută și cu drag vă aștept la Voitinel”, a transmis primarul Maria Pleșca, tuturor celor prezenți pe Dealul Leahului. 

Spectacolul a debutat cu grupul folcloric „Flori Vicovene”, pe scenă urcând apoi interpreta Adriana Bucevschi, Andreea Haisan și Paul Ananie pentru ca seara să se încheie cu interpreții Oana Tomoioagă și Alexandru Brădățan. Pe scena de la Voitinel au dansat și fetele din grupul „Șukar Piranda”.

Artiștii, atât de îndrăgiți de public, au încins hore în mijlocul celor prezenți care au cântat și au dansat până la lăsarea întunericului. Publicul a cântat alături de interpreți, până și cei mici demonstrând că știu versurile melodiilor care au răsunat la sărbătoarea câmpenească de la Voitinel.

Primarul Maria Pleșca le-a promis locuitorilor comunei Voitinel o petrecere pe cinste, cu un program variat și s-a ținut de cuvânt. Grătarele au sfârâit toată ziua, berea rece a fost din belșug, iar pentru cei mici au fost amplasate locuri de joacă.

Cu ocazia Hramului Bisericii din comună, pe data de 20 iulie, administrația locală organizează an de an această strânsură frumoasă despre care vorbesc în cântecele lor și Sofia Vicoveanca cât și regretatul Aurel Tudosă – strânsura de la Voitinel. Primarul Maria Pleșca a reînnodat tradiția, după doi ani de pauză și a promovat-o prin organizarea acestui eveniment deosebit, pe Dealul Leahului, acolo unde o organizau și bunicii adulților de astăzi, acum zeci de ani.

Acest loc are o istorie impresionantă. Conform etnografului Simion Florea Marian, în locul în care astăzi este organizată Strânsura de la Voitinel, a avut loc o bătălie între răzeșii lui Ștefan cel Mare și soldații polonezi. Moldovenii au ieșit învingători, oamenii denumind zona Dealul Leahului deoarece câmpul de luptă era plin de cadavre de leși.

„Și deoarece mai tot dealul, unde s-a întîmplat lupta aceasta, era acoperit cu trupuri de leși, care își aflară moartea pe dînsul, de-aceea dealul acesta a început de atunci încoace a se numi Dealul Leahului, și tot așa se numește el și astăzi”, a menționat etnograful Simion Florea Marian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here