Ritmic Suceava

Medicii urgentiști din cadrul Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean Suceava duc greul pandemiei încă de la început, deoarece trebuie să gestioneze atât numărul mare de pacienți infectați cu Covid-19, care se prezintă la spital în număr tot mai mare, cât și să evalueze pacienții non-Covid care necesită asistență medicală de urgență.

Valul patru al pandemiei a lăsat urme adânci în sufletele medicilor care s-au luptat cu moartea zi de zi. Aceștia i-au ajutat pe medicii infecționiști și au prescris tratamente pacienților cu forme ușoare, care nu necesitau spitalizare și au monitorizat pacienți intubați când colegii lor din ATI nu aveau paturi libere și tot ei au dat veștile triste familiilor care pierdeau aproape zilnic, pe cineva drag, în UPU.

Medicii urgentiști au cunoscut frica, epuizarea, chiar frustrarea în unele momente, dar nu au renunțat niciodată, au continuat să lupte pentru viața fiecărui pacient în parte și au găsit tăria de a lupta alături de sucevenii infectați cu Covid-19 și a-i face să înțeleagă că fiecare respirație este un pas spre vindecare. Chiar dacă au fost martorii a sute de tragedii, povești de viață cumplite, acum sunt mobilizați și pregătiți din nou să salveze vieți. Se simt frustrați că mulți nu înțeleg importanța vaccinării și realizează acest lucru, de multe ori când e prea târziu, dar speră că acest val al pandemiei, să nu aducă atât de multe cazuri grave.

„În valul patru al pandemiei am simțit epuizare, frica de a nu ne infecta, frica că va trebui să ținem locul pentru cei dintre noi care se vor infecta fiind și așa suprasolicitați. Toți avem familii, copii de care trebuie să avem grijă – de dus, de adus de la școală, de la grădiniță, trebuia de stat cu cei mici acasă dacă se închideau școlile, grădinițele, fiecare cu problemele lui în plus față de cele de la locul de muncă, unde și înainte de pandemie era personal deficitar, și am simțit frustrare – multă frustrare pentru că nu puteam ajuta mai mult pacienții, pentru că oamenii nu voiau, ca și acum de altfel, să înțeleagă că trebuie să aibă grijă, să se protejeze, nu mai spun de vaccinare, dar măcar protecție, să poarte o mască, să evite locurile aglomerate, petrecerile plus să dea dovadă de onestitate, dacă ai ceva, un simptom chiar, o durere de cap, o tuse ușoară, rinoree, te gândești de două ori înainte să te duci undeva, ai măcar grijă să nu îl infectezi pe celălalt chiar dacă nu ești testat, dar măcar iei în considerare lucrul ăsta, să dea dovadă de spirit civic dar se pare că la noi lipsește cu desăvârșire”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Echipa din Unitatea de Primire Urgențe s-a mobilizat exemplar și a reușit să stabilească circuite care să le permită și evaluarea pacienților non-Covid.

„Totuși am reușit să rămânem uniți și am reușit să modificăm pe cât s-a putut în UPU, să stabilim circuite clare pentru a permite și accesul pacienților non-Covid. Aceasta a fost un plus înaintea altor spitale. În valul acesta, sperăm la mai bine. Deocamdată nu sunt multe cazuri grave. Majoritatea sunt forme ușoare”, a completat medicul urgentist Dan Teodorovici.

Pentru a face față urgențelor venite din partea sucevenilor, UPU este mereu în schimbare și într-un continuu proces de reorganizare. În ultimul an s-a mai achiziționat aparatură, s-a suplimentat numărul de paturi și se dorește foarte mult să se mărească și echipa medicală. Cel mai important obiectiv pentru acest an, este atragerea de noi medici, deoarece adresabilitatea Unității de Primire Urgențe crește de la an la an, fiind tot mai multe prezentări. Dacă s-ar reuși să se mai aducă medici urgentiști, atunci ar fi posibil ca serviciul SMURD să funcționeze 24 de ore pe zi și nu doar pe timpul zilei, cum se întâmplă în prezent.

Cel mai important obiectiv al Unității de Primire Urgențe pentru viitorul apropiat este o extindere a secției, intenționându-se în primul rând să se reorganizeze zona de triaj, cu circuite separate. Pandemia de coronavirus le-a arătat cadrelor medicale că oricând se pot confrunta cu astfel de cazuri infecțioase și trebuie să existe zone separate pentru triajul și tratamentul pacienților. 

„Este din ce în ce mai necesară o reorganizare a Unității de Primire Urgențe deoarece am depășit 100.000 de prezentări pe an. Ținând cont de faptul că pot apărea oricând și alte pandemii, avem nevoie de o zonă mai generoasă pentru triajul pacienților și de circuite foarte bine definite. Ne dorim să creștem și numărul medicilor. În prezent, ne confruntăm cu un deficit de medici urgentiști. Avem 18 posturi, dar doar 11 dintre acestea sunt ocupate. Ar mai fi libere cinci posturi, deoarece unul este vacantat temporar de doctorul Tiberius Brădățan, plecat la Ministerul Sănătății, iar un alt post este reținut pentru un medic aflat în concediu de creșterea copilului. Lucrăm în prezent cu 62% din personalul necesar ceea ce este crunt raportat la numărul de prezentări. În cursul anului 2021, am avut peste 70.000 de prezentări, dar în anii premergători pandemiei, 2018, 2019, au fost peste 100.000 de prezentări pe an, ceea ce înseamnă că pandemia de Coronavirus a descurajat mulți pacienți cu urgențe non-Covid să se prezinte la spital. Urmărim mereu să achiziționăm aparatură performantă, de ultimă generație, deoarece un act medical de calitate este condiționat și de reînnoirea în permanență a acestui aspect. Lucrăm în prezent la înființarea unui sistem integrat prin care toate calculatoarele din UPU să primească în timp real rezultatele investigațiilor pacienților, rezultate care vor rămâne stocate, iar la o nouă vizită în UPU, medicul va ști exact ce diagnostic a avut pacientul respectiv, cum a evoluat boala. Se va putea verifica astfel, foarte ușor, istoricul medical. S-au achiziționat toate calculatoarele, urmează să se finalizeze rețeaua. Într-un an, maximum doi, se intenționează și achiziționarea unui ecograf nou, cât și a unui computer tomograf. În fiecare zi, după ora 15.00, deservim practic tot județul cu acest tomograf, deoarece CT-urile de la Rădăuți și Fălticeni au program doar până la această oră și toate urgențele imagistice din județ sunt direcționate către UPU. Avem nevoie de un computer tomograf performant pentru a face față solicitărilor”, a declarat medicul urgentist Liviu Cîrlan, șeful Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here