Zilele acestea, în orașul Vicovu de Sus are loc un eveniment deosebit al cărui scop este păstrarea tradițiilor polulare și transmiterea acestora către generațiile viitoare. „Șezătoarea Vicovenilor” a debutat marți, 15 februarie 2022 și se va încheia mâine, 19 februarie. Evenimentul, organizat împreună cu școlile gimnaziale din acest oraș, se dorește să devină o tradiție în comunitate.
Casa de Cultură din Laura s-a dovedit a fi neîncăpătoare zilele acestea și de departe cea mai plină de măreție a fost prima seară, când a avut loc deschiderea oficială, iar oaspete de seamă a fost ambasadorul Coreei de Sud în România, Excelența Sa KIM Yong Ho, acesta fiind primit în mod tradițional, cu pâine și sare.
Gospodarii și gospodinele din Vicovu de Sus, îmbrăcați cu costume populare le-au arătat copiilor și tinerilor tainele vechilor meșteșuguri prin care se confecționează obiecte ale portului tradițional în Bucovina, atât de apreciate în lumea întreagă. S-a tors la Căminul Cultural din Laura, s-a țesut la război, s-a cusut, iar după ce treaba a fost gata, s-a întins o horă de toată frumusețea. La buna dispoziție a celor prezenți au contribuit din plin Angelica Flutur, Călin Brăteanu, Fetele din Botoșani, Mihai Hrincescu, grupul „Copchilele de la Calafindești”, Măriuca Verdeș și grupul „Rădăcinilor străbune” din Maramureș, taraful „Alexandru Cozaciuc”.
„Am participat cu bucurie la <<Șezătoarea Vicovenilor>>, prima ediție și am rămas impresionate de organizare și de modul în care s-a desfășurat acest frumos eveniment. De mult nu am mai văzut un astfel de tablou tradițional în care oameni de toate vârstele poartă costumul popular autentic cu atâta drag și demnitate”, a povestit o membră a grupului ”Fetele din Botoșani”.
Edilul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, a mărturisit că nu vrea să lase tinerele generații să-și uite rădăcinile și tradițiile.
„Scopul evenimentului este conservarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor locale, precum și familiarizarea copiilor și tinerilor cu cele mai importante evenimente din viața satului de altădată. O normalizare a unei societăți care își pierde identitatea de sine, nu se poate face decât prin oameni care sunt educați să-și asume și să-și înțeleagă valorile unice de care dispun. Participantii la șezătoare demonstrează că Vicovu de Sus este o comunitate vie și trebuie mărturisită! Vreau să le mulțumesc toate gospodinelor din Vicovu de Sus care au răspuns la această inițiativă a noastră și care s-au arătat extrem de încântate că își vor putea prezenta celor mici meșteșugurile pe care le practică”, a declarat primarul Vasile Iliuț.