Astăzi, Consiliul Județean (CJ) Suceava a organizat o ședință cu privire la stadiul și perspectivele principalelor obiective de infrastructură rutieră care străbat zona Bucovinei. Alături de Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, s-au aflat Ionel Scrioșteanu, ministru secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, reprezentanți ai autorităților sucevene și ai societății civile.
Principala noutate a reprezentat-o emiterea acordului de mediu pentru Sectorul Pașcani – Suceava al Autostrăzii A7. Urmează finalizarea studiului de fezabilitate și aprobarea indicatorilor tehnico-economici, pași premergători elaborării proiectului tehnic și execuției lucrărilor pentru acest sector de 61,9 km. Pentru sectorul A7 Suceava-Siret, finalizarea studiului de fezabilitate este preconizată pentru începutul anului viitor, alături de acordul de mediu, cu perspective clare privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, elaborare SF și execuția lucrărilor pe întregul sector de 55,7 km.
O altă noutate o reprezintă emiterea, astăzi, a acordului de mediu pentru Varianta Ocolitoare Gura Humorului, prevăzută în regim de autostradă și care că constitui practic prima secțiune din viitoarea Autostradă a Nordului (A 14). Este un obiectiv important pentru zona Moldovei, care va asigura legătura Bucovinei cu frontiera de vest a României pe ruta Suceava – Vatra Dornei- Bistrița – Dej – Baia Mare – Satu Mare – Petea (frontiera cu Ungaria).
„Sectorul Pașcani – Suceava al A7 are de astăzi Acord de Mediu. Practic putem finaliza anul acesta Studiul de Fezabilitate pentru acest sector cu o lungime de 61,97 km, iar după aprobarea indicatorilor tehnico-economici vom intra în faza de elaborare a proiectului tehnic și ulterior de execuție a lucrărilor. Și sectorul Suceava – Siret avansează bine, iar la începutul anului viitor vrem să finalizăm studiul de fezabilitate (după obținerea acordului de Mediu). Și acest proiect, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici va intra în faza de elaborare PTE și ulterior a execuției lucrărilor pe cei 55,7 km. Cu aceste două secțiuni putem spune că întreaga A7 (de la Ploiești la Siret) va fi finalizată într-un orizont de timp predictibil. A7, această veritabilă coloană vertebrală rutieră a Regiunii Moldova, va permite o dezvoltare economică accelerată a zonei si recuperarea decalajelor față de alte regiuni. Tot astăzi a fost obținut Acordul de Mediu pentru Varianta Ocolitoare Gura Humorului. Este un obiectiv derulat printr-un parteneriat între Ministerul Transporturilor, CNAIR și CJ Suceava, important pentru infrastructura rutieră din Bucovina. Această variantă ocolitoare, care va fi construită la profil de autostradă, va reprezenta prima secțiune a viitoarei Autostrăzi a Nordului (A14), care va asigura legătura Bucovinei cu frontiera de vest a României pe ruta Suceava – Vatra Dornei – Bistrița – Dej – Baia Mare – Satu Mare – Petea (frontiera cu Ungaria). În discuțiile purtate astăzi la Suceava, Consiliul Județean și-a manifestat interesul pentru derularea în parteneriat și a altor obiective de infrastructură din Bucovina, printre care secțiunea de autostradă Suceava – Gura Humorului care va asigura o legătură de mare viteză între A7 și A14”, a declarat Cristian Pistol, directorul CNAIR.
Gheorghe Flutur s-a arătat extrem de încântat de faptul că au fost realizați pași importanți în demararea lucrărilor la A7 și A14 pe raza județului Suceava.
„În primul rând astăzi s-a obținut acordul de mediu, ultima piesă pentru finanțarea tronsonului autostrăzii A7 Pașcani – Suceava. Avem acordul de mediu care dă undă verde pentru aprobarea prin Hotărâre de Guvern a indicatorilor tehnico-economici”, a arătat Gheorghe Flutur.
Șeful administrației județene a asemănat începerea lucrărilor la A7 cu cele la centura orașului Gura Humorului.
„Această variantă ocolitoare este în regim de autostradă. Așa cum la Bacău a început autostrada A7 cu centura ocolitoare, așa și aici în Suceava autostrada Nordului va începe cu varianta de la Gura Humorului. Și astăzi s-a obținut acordul de mediu și intrăm în linie dreaptă”, a completat Gheorghe Flutur.





