Administrația locală a orașului Liteni a înțeles că cel mai prețios și mai durabil cadou care poate fi oferit copiilor din comunitate este educația, care le deschide o multitudine de ferestre către lume, pentru a profita de oportunități și a-și desăvârși progresul profesional și personal. Și ca orice lucru să fie făcut bine, trebuie început cu începutul, adică cu învățământul preșcolar, cu grădinițele, orașul Liteni urmând să aibă de la începutul anului școlar viitor, una dintre cele mai moderne grădinițe cu program prelungit din județ.

Primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii, într-o colaborare strânsă cu directorul Grupului Școlar „Iorgu Vârnav Liteanu”, profesorul Demis Maranda, a sprijinit și susține în continuare digitalizarea școlilor, înființarea unui program de tip „Școală după școală”, scopul fiind acela de a crește prezența la școală, dar și pentru a veni în sprijunul părinților care muncesc și nu au cu cine lăsa copiii din învățământul primar, în orașul Liteni urmând să fie funcțional un after-school modern și cu dotat cu aparatură de ultimă generație. 

Grădinița cu Program Prelungit din Liteni va intra în circuitul școlar, începând de anul viitor, iar din septembrie 2022 va primi primii preșcolari. Clădirea are peste 1.500 de metri pătrați desfășurați pe patru niveluri, demisol, parter, etaj și mansardă, unde își vor desfășura activitatea șase grupe de elevi, dintre care cinci vor fi cu program prelungit. Clădirea beneficiază de toate facilitățile necesare desfășurării unui act educativ de calitate, și anume spații educative, spații de recreere, sală de mese, dormitoare. Valoarea acestui proiect, finalizat în proporție de 90%, este de peste 3,4 milioane de lei, iar banii provin prin PNDL, din fonduri guvernamentale.

„Avem multe solicitări din partea părinților pentru această grădiniță și suntem mândri că putem pune la dispoziția copiilor condiții dintre cele mai bune. Toate sălile de clasă vor fi dotate cu video proiectoare, cu table inteligente. Datorită colaborării extraordinare pe care o avem cu Primăria Liteni și cu primarul Tomiță Onisii, toate unitățile de învățământ din Liteni au autorizație sanitară de funcționare de la DSP, cât și certificat de la ISU, excepție făcând cele care sunt acum în plin proces de modernizare. Cadrele dicatice sunt dedicate în ceea ce fac iar dovadă stau procentele mari de promovabilitate de la examenele de Bacalaureat și Capacitate. Peste 70% dintre absolvenții noștri de liceu sunt astăzi studenți în cele mai bune universități din țară”, a menționat directorul Demis Maranda.

Primăria Liteni are mai multe proiectele începute prin PNDL, în execuție, dovedind încă o dată că educația este o prioritate în această comunitate. Se lucrează la grădinița de la Roșcani, școala și grădinița din Corni, școala și grădinița de la Rotunda din centru.

Prin Programului Operațional Regional, axa 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, va fi construit un nou corp de școală, în care vor fi mutate atelierele de la școala profesională, iar un alt proiect cu fonduri europene va fi finanțat prin Axa 13 din cadrul POR. Este vorba despre proiectul privind „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, prin care Primăria Liteni a obținut fonduri pentru construcția unei case de cultură, amenajarea de spații verzi, precum și asfaltarea a opt kilometri de drumuri. Valoarea proiectului este de 23,2 milioane de lei.

Astfel, Primăria Liteni a obținut finanțare pentru proiectul „Regenerarea urbană a orașului Liteni prin investiții de reabilitare clădiri de interes public și de recuperare a capitalului teritorial degradat și abandonat”. Proiectul include investiții pentru creșterea performanței energetice și a siguranței în exploatare a clădirii Primăriei Liteni, urmând să fie efectuate lucrări de îmbunătățire termică a clădirii, precum și modernizarea instalațiilor interioare și exterioare. Tot la clădirea primăriei vor fi efectuate lucrări de consolidare.

Alte două investiţii care vor fi finanţate prin acest proiect sunt pentru creșterea performanței energetice și a siguranței în exploatare a corpului C1 al Liceului Tehnologic „Iorgu V. Liteanu” şi a Casei de Cultură din oraşul Liteni. Nu în ultimul rând, fondurile vor fi folosite şi pentru amenajarea unui parc cu o suprafaţă de 37.210 metri pătraţi.

Primăria Liteni are în prezent nouă proiecte în derulare, cu fonduri guvernamentale și europene, proiecte care vor transforma radical procesul de învățământ din zonă, Liteni atrăgând și populația școlară din zonele limitrofe. Cu fonduri europene, se implementează proiectul „Dezvoltarea și dotarea infrastructurii operaționale a Liceului Tehnologic ”I.V. Liteanu”, proiect în valoare de peste 6,5 milioane de lei, care urmează a fi finalizat în vara anului viitor.

„Ținem să mulțumim conducerii Primăriei, și mai ales domnului primar Tomiță Onisii, pentru tot sprijinul. Suntem susținuți în toate activitățile pe care ni le propunem, atât școlare cât și extrașcolare, iar elevii simt această susținere și vin cu drag la școală, iar în final, acesta este cel mai important aspect, să facem elevii să înțeleagă cât de importantă este educația lor, atât pentru ei cât și pentru noi ca societate. Investim mult în sistemul educațional din Liteni dar experiența de dascăli ne-a arătat ce mult costă pe termen lung, lipsa educației”, a încheiat directorul Liceului Tehnologic Liteni, profesorul Demis Maranda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here