În perioada 23 mai – 27 mai a.c., structurile Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au desfășurat la nivel județean, sub coordonarea Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității peste 100 de acțiuni în contextul evenimentului ,,Săptămâna Prevenirii Criminalității 2022”, în spații publice, în instituții de învățământ din mediul urban și rural, sau în societăți comerciale cu angajați preponderent de sex feminin, în cadrul cărora au fost abordate teme precum:
Fără discriminare! – tematica abordată vizând noțiuni generale despre discriminare, formele acesteia și exemple concrete de discriminare în mediul școlar.
Prevenirea violenței în familie! – noțiuni despre formele violenței în familie, ordinul de protecție și legislația în domeniu.
Disparițiile sau plecările voluntare! – importanța respectării regulilor, rolul procesului de învățământ în formarea tinerilor și consecințele care pot surveni în urma comportamentului școlar deviant.
Eroii internetului! – aspecte legate de criminalitatea informatică, furtul de date personale, hărțuire online.
Siguranța pe stradă și acasă!
Siguranța rutieră – Siguranță pentru viață!
Astfel, aproximativ 10.000 de cetățeni din întreg județul au beneficiat de noțiunile prezentate, dar și de recomandările polițiștilor prahoveni, cei mai mulți dintre aceștia fiind elevi, într-un număr de peste 7.700.
În acest context au fost împărțite peste 1.500 de broșuri cu texte preventive pe tematica abordată de polițiști.
În această săptămână, în cele 5 zile de activități, cele mai sensibile subiecte au fost atât cele despre plecările voluntare, cât și violența domestică.
Finalul Campaniei „Săptămâna Prevenirii Criminalității 2022” a fost marcat vineri, 27 mai 2022 printr-o activitate de amploare pe esplanada centrală din municipiul Suceava. Polițiștii, jandarmii și polițiștii locali au expus tehnica din dotare și au organizat ateliere de prezentare. Împreună cu parteneri de la Salvați Copiii, Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și voluntari au fost organizate jocuri interactive și activități preventive la care au participat în intervalul orar 10.00 – 13.00 peste 400 de copii dar și cadre didactice și adulți. Au fost abordate subiecte de interes pentru tineri și s-au purtat discuții deschise și constructive.