More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO O nouă intervenție chirurgicală în premieră realizată de doctorii de la Secția de Ortopie a Spitalului Județean Suceava

  Miercuri 9 martie 2023, ortopezii de la Spitalul Județean Suceava au realizat în premieră locală o nouă procedură chirurgicală – autogrefă osteocartilaginoasă, unui tânăr de 34 de ani, victima unui accident la ski în urma cu 3 ani în urma căruia au apărut leziuni importante ale cartilajului cu afectarea capacității de muncă. Procedura s-a desfășurat în cadrul unei intervenții mai ample cu o durată de 150 de minute, intervenție care a cuprins și refacerea ligamentului încrucișat anterior, precum și corecția unei leziuni meniscale.

  „Tehnica chirurgicală are drept țintă repararea defectelor cartilaginoase prin transplantul de cartilaj și os din zone puțin folosite de la același pacient. Amplasarea tip mozaic a grefelor a inspirat denumirea tehnicii dezvoltată în anii 90 în Ungaria și ulterior răspândită în toată lumea prin preluarea de către toate marile companii medicale specializate în patologia ortopedică. Această soluție vine ca o punte peste hiatusul dintre tehnica clasică de microfracturare, la îndemâna tuturor, dar limitată ca rezultate și tehnicile ultramoderne de grefare cu celule cultivate în laborator cu costuri ridicate și rezultate incerte. Procedura se adresează defectelor de cartilaj singulare, apărute în absența altor afecțiuni generalizate la nivel articular la persoane tinere sub 50 de ani. Articulațiile care beneficiază de această tehnică sunt genunchiul și glezna, articulații deseori afectate în timpul sportului, cel mai adesea autogrefă fiind recoltată de la nivelul genunchiului. Tehnica se poate realiza atât artroscopic cât și clasic – deschis în funcție de dimensiunile și localizarea defectului cartilaginos. Efortul depus prin această operație vizează prezervarea articulației pe o perioadă cât mai îndelungată astfel încât perspectiva unei artroplastii de genunchi să fie cât mai îndepărtată. În ultimii ani s-a trecut de la artroscopii simple de excizie la suturi meniscale, ligamentoplastii de ligament încrucișat anterior sau femuro patelare, iar acum prin dotarea serviciului cu o trusă de mozaicplastie s-a lărgit gama de soluții terapeutice”, a declarat doctorul Marius Grămadă medic primar ortoped.

  La reușita tratamentului concură în bună măsura și kinetoterapia care trebuie să înceapă imediat postoperator. Pentru aceasta pe secția de ortopedie este necesară prezența personalului specializat, chiar dacă legislația nu permite angajarea directă pe secția ortopedie a kinetoterapeutilor. Secția de Ortopedie a susținut și va susține în continuare creșterea numărului de asistenți de balneofiziokinetoterapie din cadrul spitalului astfel încât aceștia să poată desfășura o activitate susținută pe toate secțiile.

  Intervenția a fost realizată de o echipă formata din medicii ortopezi, Marius Grămadă și Rareș Voinea, și medicul anestezist Dorin Stănescu și vine ca o dezvoltare firească a capitolului patologiei sportive în cadrul secției de Ortopedie condusă de doctorul Bandac.

  Conducerea Spitalului Județean Suceava și Consiliul Județean au susținut și vor susține performanța în domeniul medical, totul pentru ca locuitorii județului să beneficieze de cele mai noi tehnici și dispozitive medicale.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

  Related articles