Medicul veterinar Cătălin Țăran din Berchișești a decis că este timpul să își îndeplinească un vis mai vechi și anume să construiască un adăpost pentru câinii fără stăpân iar de două luni și-a început activitatea adăpostul „Imperiul Cățeilor”, devenind astfel casă pentru aproape 300 de patrupede, culese de pe străzi.
„Încă din timpul facultății mi-am dorit să organizez un astfel de adăpost. Era în 2019, când am fost într-un astfel de adăpost și am realizat că sunt foarte mulți căței fără stăpân și întorcându-mă acasă, am decis că trebuie să fac ceva, atât pentru ei cât și pentru societate. Dacă câinii se adună mai mulți, formează haitele și așa atacă oamenii, devin stăpânii acelor locuri. A fost o muncă grea și este în continuare, încă suntem în șantier, dar sperăm ca ușor-ușor, să o ducem la bun sfârșit”, și-a început povestea, medicul Cătălin Țăran.
Chiar dacă resursele financiare au fost limitate, dragostea pentru animale l-a determinat să-și ducă visul la bun sfârșit iar astăzi oferă hrană și asistență medicală gratuită pentru câinii pe care i-a salvat.
„Am pus pe picioare acest proiect, din darul de nuntă. Sper ca în viitorul apropiat să pot accesa niște fonduri nerambursabile și să dotez, așa cum trebuie, cabinetul veterinar, să extindem padocul și să mai facem ce este nevoie. Cabinetul medical este deja funcțional, avem toate autorizațiile de la Direcția Sanitar Veterinară și putem face intervenții de sterilizare, castrare, microcipare, cât și o gamă variată de tratamente, chiar și intervenții chirurgicale mai complexe. Trebuie să recunosc că am avut și o doză de curaj ca să încep acest proiect dar am avut de la început susținerea familiei, a soției mele și a părinților mei și acest lucru nu m-a lăsat să renunț atunci când am fost blamat. Am fost și hăituiți și înjurați, pentru că pentru noi, pentru moment, singura sursă de venit este reprezentată de contractele pe care le avem cu primăriile și mulți nu înțeleg că este nevoie de mulți bani să hrănești zilnic 300 de animale. Înainte să încep construcțiile de aici, am luat legătura cu Asociațiile de profil din județ și am cerut ajutor pentru adopțiile cățeilor și poate cu câteva donații de hrană. Am fost refuzați. În ciuda acestor piedici și descurajări, noi am continuat să muncim și astăzi am ajuns la un rezultat bun”, a completat Cătălin Țăran.
Tânărul medic a înființat și o asociație, unde sucevenii și agenții economici pot face donații și pot ajuta astfel ca acestor animale să nu le lipsească nimic. Asociația se numește „O nouă viață”, administratorul padocului dorindu-și să ofere o nouă viață animalelor pe care le găzduiește.
„Firmele pot dona 20% din impozitul pe venit și o pot face trimestrial. Toată lumea poate dona în conturile asociației, toată lumea poate veni să vadă ce se întâmplă în padoc. Avem nevoie de voluntari care să ne ajute pentru că avem multă treabă. În prezent sunt doar eu, ca medic veterinar, și trei voluntari. Este o muncă titanică pentru că noi trebuie să fim atât pe stradă, să-i luăm, să ne întoarcem seara să-i microcipăm, să-i vaccinăm conform procedurilor iar zilele următoare, urmează castrările și sterilizările. Este o muncă destul de grea, mai ales dacă este făcută doar de patru oameni”, a mai menționat medicul veterinar, Cătălin Țăran.
Se pare că au fost și persoane nemulțumite de activitatea desfășurată de acest doctor inimos, reclamându-i faptul că nu postează pe rețelele de socializare, fotografii cu cățeii, neînțelegând că în adăpostul de câini de la Berchișești se muncește mult și nu prea este timp de socializare.
„Nu prea avem timp să fotografiem cățeii și să postăm în vederea adopției. Am tot fost reclamați că nu avem un site unde să punem zilnic fotografii dar am fost foarte ocupați să răspundem solicitărilor și am neglijat aceste aspecte. Cei care doresc, pot urmări pagina mea Țăran Gheorghiță-Cătălin, acolo pun fotografii cu cățeii din padoc”, a mai agăugat medicul veterinar.
În padocul „Imperiul cățeilor” de la Berchișești sunt în prezent peste 270 de câini, iar aproape 30 de animăluțe și-au găsit deja o familie, fiind adoptați în diferite județe. Padocul și-a început activitatea în urmă cu două luni, și în această perioadă destul de scurtă, aproape 300 de necuvântătoare și-au găsit un adăpost, unde primesc hrană, asistență medicală și multă dragoste.
„Peste aproximativ trei luni de zile, vom da spre adopție, pentru prima dată, în străinătate. Un cățel de la noi, va pleca în Suedia”, a încheiat Cătălin Țăran.
Acesta își propune, nu doar să aibă grijă de câinii fără stăpân ci și să schimbe mentalități prin campanii de educație în școli deoarece copiii sunt animați de aceeași dorință de a construi o lume mai bună, cu oameni care respectă toate formele de viață.









