Putna lui Ștefan cel Mare a răsunat joi seara de muzică populară adusă de interpreți din zece zone folclorice ale țării, deschizând într-un mod de-a dreptul grandios, sezonul festiv al finalului de an. Gala „10 pentru folclor” a reunit la Putna artiști desăvârșiți care au încântat publicul, sala Casei de Cultură „Ștefan cel Mare” fiind neîncăpătoare pentru cei prezenți. Organizarea impecabilă a evenimentului se datorează implicării edilului comunei Putna, Gheorghe Coroamă, care cu modestie a menționat că și-a făcut doar datoria și nimic în plus.
„Când este vorba despre așa un eveniment, meritul nu poate fi al unui singur om. Este vorba despre o echipă care a muncit mult. Este vorba despre Asociația artistică „10 pentru folclor, care împreună cu artiști din toate regiunile țării, a venit la Putna pentru un maraton artistic și sunt convins că această seară va fi una încărcată de emoție. După cum bine știți, și putnenii știu foarte bine, este o obișnuință ca în această zi premergătoare Zilei Naționale să ne organizăm cu activități artistice, să cântăm cântece patriotice. Cred că de peste zece ani facem acest lucru și iată că astăzi, împreună cu Asociația „10 pentru folclor” păstrăm tradiția și mergem mai departe. Astăzi este o zi de mare sărbătoare și vreau să urez La mulți ani! tuturor celor care poartă numele de Andrei sau Andreea, și Sfântul Andrei să vă ocrotească, să vă ocrotească pe toți și să ocrotească România. Să ne amintim și de generația Marii Uniri, începând cu marii fruntași ai țării și până la miile de români care se îndreptau către Alba Iulia, în această zi istorică, de 1 decembrie, care astăzi este Ziua noastră Națională. În seara aceasta sărbătorim românește și de aici de la Putna, spun La mulți ani români!, La mulți ani România!”, a transmis Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna.
La acest eveniment a fost prezent și prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, profesorul universitar doctor Ștefan Purici, care i-a îndemnat pe tineri să-și cunoască trecutul, tradițiile, pentru a putea să-și păstreze identitatea.
„S-a vorbit despre Nordul Bucovinei și să nu uităm că și ținutul Herței și Basarabia au fost răpite în 1940. Astăzi îi pomenim pe cei care au căzut atunci. Despre Putna este greu de vorbit în fața putnenilor fiindcă fiecare picătură din sângele vostru este legată de Putna. Când vorbim de Putna, ne gândim la Ștefan cel Mare, ne gândim la Moldova creștină, ne gândim la acel Ierusalim al neamului românesc, ne gândim la ortodoxie, ne gândim la fapte mărețe, ne gândim la ceea ce a fost cândva Moldova lui Ștefan cel Mare, ne gândim că Putna este centrul ortodoxiei românești, este locul, care, mă întorc din nou în istorie, era aproape să fie anexat Uniunii Sovietice, în 1940. Putna va dăinui atât timp cât va dăinui și neamul românesc. Împreună, cei mai în vârstă dar și cei mai tineri, să nu uităm că folclorul, cultura, istoria, sunt acele repere care ne vor ajuta să supraviețuim în această lume afectată de atâtea modificări, de atâtea transformări, care de multe ori golesc sufletul nostru, denaturează natura noastră umană și în această lume aflată în permanentă schimbare, Putna va rămâne un reper pentru totdeauna. La mulți ani români! La mulți ani România!”, a declarat profesorul universitar doctor Ștefan Purici.
Orchestra Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” a acompaniat artiștii prezenți la Putna și chiar dacă aceștia au venit din zone diferite ale țării, fiecare cu specificul lui, instrumentiștii suceveni au demonstrat că sunt adevărați profesioniști, transformând seara într-un adevărat regal folcloric.
„Dragi putneni, mă bucur din suflet că în seara asta am poposit cu orchestra Școlii Populare de Artă, sub bagheta dirijorului Trifan Leancă și îi mulțumesc și pe această cale. Vă felicit pentru că aici la Putna, aveți în școli opțional de folclor. Să aveți sănătate și bucurii și pentru că vine Ziua României, La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a transmis de la Putna, Ion Băițan, directorul Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu”.
Iubitor al tradițiilor neamului și cu un respect profund față de istorie, primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a fost prezent la evenimentul de la Putna și nu a venit singur, ci însoțit de un grup de tineri, Fanfara „Lunca Moldovei” care a interpretat o suită de cântece patriotice.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis un mesaj de susținere pentru acest eveniment, prin vocea preotului Mihai Cobziuc, care a încântat publicul cu o colindă și a urat La mulți ani! tuturor românilor.
„Vreau să vă spun că Biserica susține acest demers al opționalului folcloric în școlile din Bucovina și nu numai pentru că patrimoniul folcloric românesc înseamnă enorm din identitatea națională românească. În același timp, folclorul înseamnă identitatea noastră. Dumnezeu să vă binecuvânteze! La mulți ani România! La mulți ani români”, preotul Mihai Cobziuc, reprezentat al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Unul dintre scopurile principale ale acestui eveniment este și introducerea în programa școlară a unui opțional de Folclor, pentru ca elevii să poată aprofunda cunoștințe de bază legate de tradițiile neamului nostru. La Școala Gimnazială din Putna, se studiază un astfel de opțional, aici fiind o colaborare strânsă între administrația locală și conducerea unităților de învățământ.
„Vreau să mulțumesc copiilor dar și părinților. Fiind inspector școlar, ar trebui să prezint rezultate, iar acest proiect, „10 pentru folclor” are o finalitate pentru că militează pentru introducerea unui opțional de folclor, în școli. Din 2015, de când am demarat acest proiect, și până acum, pot spune că avem peste 100 de cursuri de opțional de folclor, în școlile din județ, mai exact în anul școlar 2023-2024, avem 145 de opționale, pe care elevii le studiază la școală, împreună cu profesorii lor”, a menționat profesoara Loredana Ceică, inspector școlar de Arte în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
Ansamblul Artistic „Arcanul” al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a impresionat publicul cu o suită de dansuri bucovinene. Aceștia au venit însoțiți de maestrul coregraf Costinel Leonte.
„Astăzi am venit în fața dumneavoastră ca un umil comentator pentru Gala „10 pentru folclor”, care a poposit la Putna. Este un loc plin de încărcătură istorică, la o aruncătură de băț de unde își doarme somnul de veci măritul Ștefan. Mă bucur că mă aflu astăzi, aici. Haideți să fim mândri că suntem români, că avem o țară frumoasă, cu tradiții frumoase, care nu se mai găsesc nicăieri, pe glob. Să încercăm să le ducem mai departe, să lăsăm și celor care vin după noi să știe de unde venim și încotro ne îndreptăm”, i-a îndemnat pe cei prezenți la Putna, coregraful Costinel Leonte.
Pe scena de la Putna au cântat și au încântat publicul Viorica Macovei, Grigore Gherman, Maria Luiza Mih, Alexandra Negru, Ciprian Pop, Leonard Zamă, Petronela Butnariu, Cătălina Alexa, Mihai Cotos, Loredana Streche, Ancuța Corlățan, Maria Beatrice Băndoiu, Alexandra Dan și nu în ultimul rând, îndrăgitul și apreciatul interpret Sorin Filip.