Echipa GAL Sucevița-Putna, coordonată de Doina și Ioan Iacoban, a organizat cu succes Festivalul de Tradiții și Produse Tradiționale al Microregiunii GAL Sucevița – Putna, eveniment ce a pus în valoare bogăția culturală și gastronomică a zonei. Evenimentul, desfășurat în colaborare cu administrația locală din Horodnic de Jos, a marcat nu doar Ziua comunei, ci și o celebrare a tradițiilor autentice bucovinene.
„Sunt deosebit de onorată că astăzi vă văd într-o echipă atât de frumoasă și poate pentru prima dată suntem într-un eveniment care reunește copiii, școlile, tradițiile, locuitorii și nu în ultimul rând, produsele mâinilor harnice din microregiunea noastră Microregiunea Sucevița – Putna. Este un parteneriat de succes, care este format din 82 de parteneri care și-au pus umărul împreună pentru dezvoltarea comunităților. Suntem 15 comune și orașul Solca. Avem 10 ani de la înființare. Avem peste 100 de milioane investiții directe și complementare realizate în zonă și vreau să vă spun că poate cel mai important din ceea ce s-a întâmplat în cei 10 ani este unitatea și comunitatea creată între noi, oamenii. Se vede că omul sfințește locul și dumneavoastră, domnilor primari, sunteți cei care ați pus umărul pentru dezvoltarea comunităților. V-ați așezat pe disciplina fondurilor europene și astăzi este un moment de bucurie, pentru că atunci când vezi copiii crescând și mai ales când îi vezi păstrători de tradiții, nu poate fi o satisfacție mai mare. Ce pot să vă spun despre GAL Sucevița- Putna? Este o organizație care a început timid, care a dezvoltat proiecte, care are în boardul său colegi care sunt destoinici și muncitori. Vreau să vă spun că s-au implicat foarte mult. Suntem foarte aproape, doar câteva zile ne despart de semnarea următorului contract de finanțare pentru implementarea strategiei. De aceea, faptul că suntem uniți și, așa cum spunea domnul președinte, fiecare comunitate trebuie să se dezvolte pornind de la oportunitățile pe care le are. Ne așteptăm ca anii următori să fie ani încărcați de muncă, să fie ani încărcați de satisfacții și de foarte multe nopți nedormite. Asta vă mărturisesc că fiecare dintre voi le veți avea. Parteneriatul GAL Sucevița – Putna este unul unic, pentru că în interiorul lui sunt minorități. Este Uniunea Polonezilor din România, sunt mănăstiri pentru că suntem un ținut al mănăstirilor, sunt școli și nu în ultimul rând, sunt producătorii care astăzi îi vedem alături de noi. Eu nu-mi doresc decât să fiți cu toții sănătoși. Să dea Dumnezeu binecuvântare și bucurie și gândul cel bun pentru toți cei care suntem fiecare la locul nostru, să putem să aducem în comunitate o bucățică din sufletul nostru, să ne vedem copiii crescând frumos, să mergem să le cumpărăm produsele pentru că sunt la standuri, iar ziua de astăzi să fie o zi dedicată sufletului locuitorilor din GAL Sucevița – Putna și în mod special din Horodnic de Jos. Să fiți sănătoși! Doamne ajută!”, a transmis Doina Iacoban.
Festivalul a fost o adevărată sărbătoare pentru comunitate, în cadrul căreia elevii Școlii Gimnaziale din Horodnic de Jos au pregătit standuri de vânzare cu produse tradiționale. Vizitatorii au avut ocazia să deguste bucate tradiționale, gemuri și diverse sortimente de zacuscă, toate realizate cu implicarea părinților și localnicilor. Această colaborare între școală și comunitate a contribuit la succesul festivalului și la promovarea valorilor gastronomice ale microregiunii.
„Astăzi este o zi specială pentru comunitatea noastră, sărbătorim Zilele comunei Horodnic de Jos iar acest eveniment a fost posibil datorită colaborării cu Școala „I. G. Sbiera” din localitate și mulțumesc pe această cale și părinților pentru implicare. În aceeași măsură vreau să mulțumesc și sponsorilor care ne-au ajutat cât și echipei Gal Sucevița-Putna, care a ales să organizeze Festivalul de tradiții și produse tradiționale, aici, în mijlocul nostru”, a declarat Ionel Andrișan, primarul comunei Horodnic de Jos.
Scopul principal al evenimentului a fost promovarea Microregiunii Sucevița-Putna și animarea comunităților locale, iar costumele populare purtate de sute de copii au fost dovada vie a păstrării și transmiterii tradițiilor din generație în generație. Tânăra generație a arătat mândria cu care își poartă moștenirea culturală, dovedind că folclorul bucovinean este în siguranță în mâinile lor.
Festivalul s-a bucurat de susținerea unor personalități locale și județene. Președintele ales al Consiliului Județean, Gheorghe Șoldan, alături de deputatul Mirela Adomnicăi, senatorul George Mîndruță, subprefectul Cristian Șologon și inspectorul școlar general-adjunct Petru Crăciun, au onorat evenimentul prin prezența lor. De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, și Claudia Elena Gogu, directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, au fost prezenți alături de producătorii locali.
„Avem invitați de la toate partidele politice și cred că e o normalitate ce se întâmplă la dumneavoastră. Aici se vede că avem un primar tânăr, cu o nouă viziune, cu o altfel de modalitate de a face politică, fiindcă mai sunt alegerile parlamentare și prezidențiale și se vor închide alegerile și urmează patru ani. Patru ani în care județul Suceava trebuie să se dezvolte, trebuie să se dezvolte așa cum se dezvoltă comune din județul nostru. Și aveți pe scenă, credeți-mă pe cuvânt, în frunte cu primarul de aici, de la dumneavoastră, Ionel, aveți și alți primari exemple în administrație, oameni care au demonstrat pentru comunitățile lor că pot face bine pentru cetățeni, că se pot zbate, că aduc bani, că aduc fonduri, că aduc proiecte. Bineînțeles, în câteva săptămâni voi prelua mandatul de președinte al Consiliului Județean Suceava și am spus-o și în campanie și o voi spune și aici, pe scenă, și o voi spune în toți cei patru ani. Nu va conta culoarea politică în dezvoltarea județului Suceava, indiferent dacă primarii, indiferent dacă primarii sunt de la alt partid decât partidul care m-a susținut foarte mult. Vom avea o altfel de dezvoltare a județului Suceava, fiindcă urmează patru ani în care trebuie să investim, Trebuie să aducem bani, trebuie să ne înțelegem bine unii cu ceilalți, trebuie să colaborăm împreună, trebuie să dezvoltăm județul Suceava în fiecare comună. Nu putem avea o dezvoltare sănătoasă dacă comune din județul Suceava rămân în urmă. Nu sunt vinovați oamenii din acele comunități că au dat sau au pus ștampila pe un partid sau pe altul. Și de asta vă promit aici, pe scenă, la dumneavoastră, voastră, că voi avea grijă de fiecare comunitate din județul Suceava și voi face echipă cu fiecare primar, indiferent de culoarea politică. Vreau să avem o dezvoltare sănătoasă a județului Suceava și putem lua exemple din alte părți, unde oamenii de acolo au fost foarte uniți și vă putem da exemple din Vest, de la Timiș, de la Cluj și ați văzut că cei de acolo s-au dezvoltat foarte mult. Urmează campania electorală și nu pot altfel decât să vă rog foarte mult să aveți încredere în echipa social-democrată, fiindcă avem pe acea listă de viitori parlamentari niște oameni extraordinari, care împreună cu mine vor lucra pentru ca județul Suceava să aibă mai mulți bani, mai multe proiecte pentru primari și o dezvoltare mai sănătoasă. Mulțumesc mult, încă o dată și mă bucur enorm că văd această imagine pe această scenă. Oameni de la toate partidele, împreună la un eveniment extraordinar. Mulțumesc mult și Doamne ajută!”, a declarat deputatul Gheorghe Șoldan, președintele ales al Consiliului Județean Suceava.
Din partea Microregiunii Sucevița – Putna au participat și primarii Dumitru Ichim Lăzărean (Poieni Solca), Ioan Vicol (Volovăț), Ion Cotoară (Iaslovăț), Valentin Luță (Horodnic de Sus) și Viorel Pintiliuc (Burla), fiecare aducând un plus de valoare prin implicarea lor activă.
Atmosfera de sărbătoare a fost completată de un program artistic impresionant, în care au evoluat ansambluri folclorice de renume: Ansamblul „Brădet” din Horodnic de Jos, Ansamblul „Luca Arbore” din Arbore, Ansamblul „Țânțăroiul” din Iaslovăț, Ansamblul „Obcina Poienului” din Poieni Solca și Grupul Folcloric „Flori Vicovene”. Soliștii Liliana Ursachi, precum și Manoilă Antonia și Manoilă Sofia, au încântat publicul cu interpretările lor vocale. Punctul culminant al serii a fost spectacolul oferit de Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii”, care a ridicat audiența în picioare cu ritmurile autentice ale folclorului bucovinean.
Prin organizarea acestui festival, GAL Sucevița-Putna a demonstrat încă o dată că este un promotor de frunte al tradițiilor și valorilor locale. Evenimentul a reunit comunitatea, a promovat producătorii locali și a consolidat legăturile dintre generații, oferind participanților o experiență autentică și memorabilă.