More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit a fost reluat după doi ani de pauză în comunitatea polonă de la Solonețu Nou: „Este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei”

    După doi ani de pandemie de Coronavirus, perioadă în care restricțiile au ținut oamenii departe de tot ceea ce înseamnă socializare, comunitatea poloneză din județul nostru s-a adunat luni, cu drag de tradiții și de obiceiuri, la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde s-au împărțit cu oul sfințit, tradiție veche de Paști.

    „Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit”, au explicat reprezentanții Uniunii Polonezilor din Suceava.

    Evenimentul a debutat cu sfințirea bucatelor tradiționale de Paști și bineînțeles a ouălelor înroșițe, rugăciunile fiind rostite de către ES Iosif Păuleț episcopul diecezei din Iași și ES Petru Sescu-episcop auxiliar al diecezei de Iași. Subprefecții Cristian Șologon și Alexandru Șalup au transmis mesajul de Paște Fericit și Hristos a Înviat din partea instituției Prefectului Suceava. Gazdele acestei sărbători importante au fost deputatul și președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, și prim vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher.

    „Tradițiile legate de sărbătoarea Paștelui sunt cultivate de polonezii care trăiesc în Bucovina românească. Paștele este însoțit de mai multe obiceiuri și tradiții vechi. Un obicei important moștenit de la strămoșii noștri este cel al împărțirii cu oul sfințit. În acest an credincioșii romano catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 17 aprilie, iar credincioșii ortodocși pe 24 de aprilie. Cu această ocazie ne-am întâlnit pe 25 aprilie la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a ne împărți cu oul sfințit. Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit”, a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul de Suceava, Ghervazen Longher.

    La această întâlnire de o însemnătate aparte pentru comunitatea poloneză a participat și preotul, Ciprian Antalucă-decan de Bucovina, preotul doctor Stanislav Ioan Cucharec, împreună cu preoții din decanatul de Bucovina.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles