More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Festivalul Ouălor Încondeiate a transformat Moldovița în inima tradițiilor bucovinene: „Acest festival reprezintă mai mult decât o simplă sărbătoare a tradiției”

    Comuna Moldovița a redevenit, de Florii, epicentrul tradiției și al artei populare românești, prin cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Ouălor Încondeiate, eveniment care a avut loc duminică, 13 aprilie 2025. Sub egida Primăriei Moldovița, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina și Consiliul Județean Suceava, festivalul a reunit zeci de meșteri populari, oficialități și iubitori ai tradițiilor din toată regiunea într-o celebrare a simbolurilor pascale și a valorilor perene ale Bucovinei.

    Festivalul a debutat în jurul orei 10.00, când spațiul dedicat a prins viață odată cu sosirea invitaților și amenajarea standurilor, transformându-se într-un veritabil muzeu viu, încărcat de culoare, simboluri și istorie. Deschiderea oficială, programată la ora 13.00, a fost marcată de un program artistic cu muzică religioasă, ce a completat atmosfera de profundă încărcătură spirituală, în preajma Sfintelor Sărbători de Paște.

    Arta încondeierii ouălor, cu rădăcini adânci în spiritualitatea și cultura Bucovinei, a fost celebrată nu doar prin expoziții, ci și printr-un concurs dedicat meșterilor populari, în care autenticitatea, migala și simbolistica au fost criteriile esențiale de evaluare. Festivalul a fost și o lecție de identitate națională, un spațiu în care tradiția s-a întâlnit cu modernitatea fără compromisuri, iar meșteșugul a fost omagiat ca valoare patrimonială vie.

    Gazda evenimentului, primarul Alin Boșutar, a fost însoțit de numeroase oficialități locale și naționale, care au transmis mesaje emoționante.

    Deputatul Mirela Adomnicăi a subliniat importanța păstrării echilibrului între componenta comercială și cea autentică a tradiției.

    „Am ajuns astăzi la Moldovița cu o bucurie aparte în suflet, pentru că acest festival reprezintă mai mult decât o simplă sărbătoare a tradiției. Îi spuneam doamnei Condrea, chiar la sosire, că săptămâna trecută am fost prezentă și la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, un alt eveniment remarcabil. Acolo am fost impresionată de implicarea copiilor din toată țara, care învățau, cu răbdare, să încondeieze ouă – un exercițiu nu doar artistic, ci și de formare a caracterului. Cu toate acestea, la final, tot de la Moldovița am ales să cumpăr, pentru că lucrările de aici mi s-au părut cele mai autentice, cele mai încărcate de simbol și migală. Așa cum spunea și părintele, acest meșteșug capătă și o importantă dimensiune economică, fiind o sursă de venit pentru mulți artiști populari. Vreau să-l felicit sincer pe domnul primar Alin Boșutar pentru consecvența cu care păstrează și promovează această comoară culturală. O profesoară din Maramureș, pasionată de tradiții, spunea că festivaluri precum cel de la Moldovița sunt esențiale pentru păstrarea echilibrului între autenticitate și componenta comercială – o linie fină, dar care, iată, este respectată aici. Iar doamna Lucia Condrea este, fără îndoială, o comoară vie, care merită să devină simbolul spiritual și cultural al comunei. Vă doresc tuturor Sărbători Pascale în tihnă, cu lumină și bucurii. Doamne ajută!”, a declarat deputatul Mirela Adomnicăi.

    Deputatul Petrică Negrea a accentuat rolul unității și muncii în păstrarea spiritului bucovinean.

    „Este o mare bucurie să fiu astăzi aici, în zi de mare sărbătoare, de Florii, într-un loc unde tradiția trăiește prin fiecare gest, prin fiecare simbol și culoare. Prezența dumneavoastră, a meșterilor și a publicului care iubește frumosul, arată că Moldovița este un loc viu, un loc care respiră românește. Îl felicit din inimă pe domnul primar pentru perseverența și dedicarea cu care păstrează această tradiție a încondeierii ouălor, dar și pentru modul în care reușește să adune laolaltă comunitatea. Bucovina este vie, este frumoasă, și asta se datorează oamenilor ei – muncitori, credincioși și uniți. Este important să înțelegem că, indiferent de culoarea politică, atunci când este vorba despre tradiție, despre identitate, trebuie să fim toți de aceeași parte. Așa mergem înainte: uniți, cu credință și cu respect față de ceea ce am moștenit. Bucovina este vie pentru că bucovinenii sunt oameni cu Dumnezeu în suflet. Hristos în mijlocul nostru!”, a transmis deputatul Petrică Negrea.

    La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Nicolae Robu, a elogiat caracterul necompetitiv și valoros al concursului.

    „Sunt onorat să mă aflu astăzi la Moldovița, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Suceava, partener de nădejde al acestui festival, prin intermediul Centrului Cultural Bucovina. Îi salut cu căldură pe toți cei prezenți și le urez ‘La mulți ani’ celor care își sărbătoresc onomastica astăzi, de Florii. Festivalul Ouălor Încondeiate de la Moldovița este o adevărată celebrare a identității noastre culturale, iar faptul că aici nu există „pierdanți” este un lucru extraordinar – toți participanții câștigă, pentru că toți contribuie la păstrarea unui meșteșug unic. Mulțumiri organizatorilor care au transformat sala de sport într-un adevărat muzeu viu, cu scoarțe și ornamente tradiționale. Vremea frumoasă de astăzi pare să fie un semn bun, mai ales că tradiția spune că dacă e frumos de Florii, așa va fi și de Paște. Felicitări tuturor și să ne bucurăm împreună de o zi minunată!”, a precizat Nicolae Robu.

    Vicepreședintele CJ Suceava, Stelian Simeria, a oferit o promisiune concretă privind dezvoltarea infrastructurii locale.

    „Deși sunt mai familiarizat cu partea de investiții decât cu cea de discursuri, nu puteam lipsi de la un eveniment cu o asemenea încărcătură culturală. În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean, vă asigur că vom susține, și în continuare, dezvoltarea infrastructurii necesare pentru ca acest festival să crească de la an la an. Am discutat deja despre necesitatea reabilitării drumului care leagă Vama de Moldovița, un demers important pentru a facilita accesul turiștilor și al participanților. Domnule primar, aveți sprijinul nostru – vrem ca tradițiile Moldoviței să fie cunoscute și apreciate nu doar în județul Suceava, ci în întreaga țară și chiar dincolo de granițe. Tradiția merită drumuri bune și promovare pe măsură”, a spus Stelian Simeria.

    Reprezentantul Prefecturii Suceava, Florin Sinescu, a apreciat și el frumusețea și importanța festivalului de la Moldovița.

    „Pentru mine, prezența la Moldovița are o valoare personală profundă. De mai bine de 30 de ani sunt legat de această comună, soția mea fiind originară de aici. De aceea, revin an de an cu aceeași emoție, pentru că am văzut cu ochii mei cum a evoluat această comunitate, fără să își piardă sufletul. Portul, cântecul, dansul și arta încondeierii ouălor sunt expresii ale identității noastre românești și, totodată, dovezi că aici, la Moldovița, s-a păstrat ce este mai autentic. Este o bucurie să constat că festivalul a crescut de la an la an și că adună tot mai mulți vizitatori și meșteri. Această continuitate este esențială și mă bucur că administrația locală înțelege importanța păstrării tradițiilor în viața comunității. Moldovița este un exemplu de echilibru între trecut și prezent, iar eu voi fi mereu un susținător al acestor inițiative”, a declarat Florin Sinescu.

    Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii, a arătat că între localitatea pe care o conduce și Moldovița există o relație de prietenie ce durează de ani buni.

    „Sunt mândru să fiu astăzi alături de domnul primar Alin Boșutar și să particip la un festival atât de frumos, care onorează tradițiile noastre românești. Îl felicit din suflet pentru această reușită și pentru implicarea deosebită în promovarea culturii bucovinene. Între comuna Cornu Luncii și comuna Moldovița există o relație de prietenie trainică, care durează de ani buni. Colaborăm frumos și sincer, și mă bucur că putem fi alături unii de alții la astfel de momente speciale. Felicit întreaga echipă care s-a ocupat de organizare, o felicit în mod special pe doamna Condrea, o doamnă deosebită care își pune sufletul în ceea ce face. Vin des cu musafiri din toate colțurile țării și de fiecare dată admirăm cu drag muzeul și tot ce are Moldovița mai frumos. Felicitări, oameni buni, și multă sănătate tuturor!”, a transmis primarul Gheorghe Fron.

    Radu Reziuc, primarul comunei Mitocu Dragomirnei, a venit însoțit de grupul „Fiii Mitocului”, lăudându-l pe Romeo Cocerhan, fostul viceprimar al comunei Moldovița, pentru că nu a părăsit instituția.

    „Este pentru a cincea oară când vin la acest festival și vin cu bucurie, nu singur, ci însoțit de grupul ‘Fiii Mitocanului’ – oameni de seamă din Mitocu Dragomirnei, care vor aduce în sufletul dumneavoastră câteva pricesne potrivite acestui moment de sărbătoare. Vreau să-l felicit din inimă pe domnul primar Boșutar, pentru că a ales să continue această tradiție frumoasă, fără orgolii și fără a cădea în capcana de a șterge ceea ce au făcut cei dinaintea lui, așa cum, din păcate, vedem adesea la primarii aflați la primul mandat. Asta înseamnă înțelepciune și respect pentru comunitate, domnule primar, iar pentru asta vă prețuim și vă aplaudăm. Domnule Romeo (n.r. – Romeo Cocerhan) – fost viceprimar și om deosebit – vă mulțumesc pentru omenia dumneavoastră și pentru că ați rămas alături de oameni, chiar și după ce ați lăsat o funcție mai înaltă. Asta e adevărata măsură a unui om – să rămână cu sufletul curat și aproape de comunitate. Nu e întâmplător că acest festival se desfășoară de Duminica Floriilor. Cei care organizați sunteți niște flori ale Moldoviței, iar cei care lucrați cu migală la aceste ouă încondeiate sunteți adevărate flori ale neamului românesc. Într-o lume în care valorile se răstoarnă, dumneavoastră veniți cu lumină, cu gingășie, cu credință și frumusețe autentică. Să ne dea Dumnezeu sănătate, credință și puterea de a ne revedea mereu cu bine!”, a precizat primarul Radu Reziuc.

    Festivalul Ouălor Încondeiate de la Moldovița nu este doar un eveniment cultural, ci o punte între generații, un efort comun de a păstra vie identitatea bucovineană. Pentru vizitatori, a fost o ocazie rară de a trăi Sărbătorile Pascale în tihnă, alături de oameni calzi, într-un colț de lume unde tradiția încă respiră autentic și curat.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles