Doctorul Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava, a anunțat că unitatea medicală va avea un buget foarte mare în 2023, urmând a fi derulate foarte multe proiecte importante.
În contextul actual al scandalului privind acuzațiile de luare de mită înregistrate la adresa doctorului Anca Ababneh Dumitrovici, managerul Alexandru Calancea a arătat că întregul personal medical va fi instruit pentru ca astfel de probleme să dispară la nivelul Spitalului Județean Suceava.
„Iată că avem un început de an cu foarte multe evenimente în județul Suceava, foarte multe evenimente de mare interes la nivel național, evenimente plăcute, dar, din păcate, și evenimente mai puțin plăcute și aici mă refer la cazul cercetărilor care se desfășoară la nivelul secției oncologie a Spitalului Județean Suceava. Din păcate orice instituție medicală și aici mă refer la spitale nu au un portofoliu cu foarte multe instrumente la îndemână pentru a preveni aceste acte de corupție, dar acele puține instrumente pe care noi le avem la îndemână le vom valorifica la maxim astfel încât aceste cauze, aceste evenimente să fie cât mai puține și să dispară. Vreau să vă spun că la nivelul Spitalului Județean Suceava am demarat reinstruirea întregului personal. Este vorba de reinstruirea pentru standardul anti mită pe care noi îl avem implementat la nivelul spitalului din 2019. Prin directorii medical și de îngrijiri, șefii de secție tot personalul va fi reinstruit cu privire la acest standard. Facem acest lucru periodic, anual, dar iată că în această perioadă trebuie să o facem din nou și să reinstruim întregul personal. Încurajăm și spunem fiecărui pacient la internare și fiecărui aparținător că avem la îndemână la nivelul fiecărei secții, fiecărui compartiment, fiecărui cabinet de ambulatoriu, acea căsuță poștală pentru sugestii și reclamații. Avem acele chestionare pe care pe parcursul internării unui pacient i le înmânăm și pacientul poate să-și pună acolo absolut toate nevoile sau toate problemele cu care s-a confruntat pe parcursul internării respective. După cum bine știți avem acel unic număr pentru sugestii și reclamații. Mă voi interesa să fie afișat absolut la toate intrările toate ieșirile din spital astfel încât oricine să aibă acces la el. Convorbirile sunt verificate în fiecare zi de către serviciul juridic. Mai avem la îndemână adresa de email a secretariatului managerului și ea este afișată pe site-ul spitalului, este secretariat@spjssv.ro, unde primim aceste sugestii și reclamații pentru îmbunătățirea colaborării cu aparținătorul, pacientul și pentru a avea un act medical de calitate. Mai departe voi intensifica comunicarea cu cadrele medicale, cu toți angajații Spitalul Județean Suceava astfel încât fiecare dintre noi să înțelegem că aceste practici nu sunt agreate de conducerea Spitalului Județean Suceava și că în asemenea cazuri dacă ele vor apărea toleranța va fi zero din partea conducerii Spitalului Județean Suceava. Dar aceste lucruri și nu trebuie să ne umbrească obiectivele pe care noi le avem în Spitalul Județean Suceava și anume, așa cum am spus-o de la începutul mandatului meu este calitatea actului medical, este satisfacția și siguranța pacientului și a angajatului”, a declarat doctorul Alexandru Calancea.
Acesta a vorbit și despre proiectele pe care Spitalul Județean Suceava urmează să le implementeze în perioada următoare, investițiile fiind numeroase și extrem de necesare.
„Țin să mulțumesc pe această cale tuturor consilierilor din Consiliul Județean, care în aceste zile, după cum știți, au votat bugetul Spitalului Județean Suceava, un buget foarte mare, un buget curajos pot spune, cu obiective curajoase pentru Spitalul Județean Suceava, toate făcute pentru a crește calitatea actului medical. Așa cum am spus-o și o repet întotdeauna, în centrul atenției noastre va rămâne pacientul. Dintre aceste investiții foarte mari pentru anul 2023 pe care ni le propunem, împreună cu ordonatorul principal de credite cu Consiliul Județean, aș vrea să fac referire la noul pavilion de oncologie. Este o investiție majoră, o investiție de peste 10 milioane de euro, este o investiție care va aduce o suprafață de aproximativ 4.590 de metri pătrați, o investiție care va aduce un număr de 45 de paturi pentru internare continuă, 18 paturi pentru spitalizări de zi, 12 paturi pentru îngrijirile paliative ale acestei specialități, dar și un număr de opt paturi pentru aparținătorii acestor pacienți. Am fost abordați și avem interesul medicilor tineri rezidenți, tineri specialiști din centre universitare pe specialitatea de oncologiei, care vor să se alăture echipei Spitalului Județean Suceava, tocmai pentru că au auzit că punem accent și pe această specialitate, așa cum o facem pe toate celelalte, și avem o investiție majoră așa cum am spus de peste 10 milioane de euro demarată în acest an în specialitatea de oncologie”, a transmis managerul Alexandru Calancea.
El a mai vorbit și despre dotarea cu oxigen a fiecărui pat din Spitalul nou, urmând a fi refăcute instalațiile electrice și sanitare.
„Aș putea să mai adaug câteva lucruri la investițiile pe care ni le dorim cât mai repede finalizate începând cu acest an și am să vă spun aici de proiecte europene pe care la fel împreună cu sprijinul și suportul Consiliului Județean am reușit să le aducem. Avem un număr de șapte proiecte, șapte dosare depuse dintre acestea iată că unul deja și a mai făcut acest anunț a fost și semnat. Este vorba despre fluidele medicale. Și mai exact, vom dota fiecare pat din spitalul nou cu oxigen astfel încât să nu mai fie nevoie, așa cum am umblat în pandemie, cu butelii de oxigen la patul pacientului manevrându-le știți foarte bine riscurile și problemele care au apărut la nivel național cu acest exces de oxigen în timpul pandemiei de Covid și atunci noi vom avea această investiție de peste 3 milioane de euro, așa cum am spus, din fonduri europene, cu sprijinul Consiliul Județean, care va aduce dotarea cu oxigen a fiecărui pat din spitalul nou – Spitalul Județean Suceava, vom repara și vom remedia și vom recalibra instalația sanitară acolo unde acest lucru o impune pentru că avem aparatură de ultimă generație performantă așa cum este medicina nucleară și nu numai acolo care necesită o recalibrare a rețelei electrice. Vom aduce aer condiționat centralizat și tratat în Spitalul Județean Suceava. La fel, știți foarte bine că acest virus, această pandemie, ne-a spus și ne-a învățat pe fiecare dintre noi transmisibilitatea acestui virus prin aer și atunci ne dorim cu toții ca în Spitalul Județean Suceava să avem un aer condiționat centralizat, dar și tratat în anumite zone unde riscul propagării infecțiilor este unul mare. În rest, vom pune și vom dota spitalul cu și mai multe detectoare de incendiu, vom centraliza într-o singură zonă unde avem activitatea serviciului P1 pentru situații de urgență și cred că sunt foarte puține spitale care beneficiază de serviciile acestui serviciu P1 pentru situații de urgență. Iată că Spitalul Județean Suceava are acest contract încheiat cu o firmă specializată”, a menționat managerul Spitalului Județean Suceava.
Doctorul Alexandru Calancea a mai spus că un alt proiect extrem de important îl reprezintă cel ce vizează reabilitarea termică a Spitalului nou.
„Un alt proiect foarte mare ar fi cel de reabilitare termică a Spitalului nou. Aici este un proiect de peste 13 milioane de euro. Avem aici în vedere schimbarea întregii tâmplării de la nivelul spitalului, creșterea dimensiunii materialului de anvelopare a spitalului, schimbarea tuturor becurilor din spital cu becuri led pentru a economisi cât mai multă energie electrică, o centrală pe cogenerare modernă, care ne va duce în general la economisire de energie electrică ceea ce ne dorim cu toții în momentul de față. Vom avea investiții majore în siguranța, în confortul pacientului, aparținătorului și angajatului Spitalului Județean, astfel încât să ne putem desfășura cu toți activitatea într-un climat propice. Sperăm să beneficiem de cât mai multe fonduri europene astfel încât dezvoltarea Spitalului Județean Suceava, așa cum am fost învățați cu toții, așa cum s-a întâmplat în ultimii 10 – 12 ani să continue, ba chiar să aibă un trend și mai ascendent decât a fost până în momentul de față. Vreau să vă reamintesc că tot în acest an demarăm activitatea în reabilitarea capitală a secției exterioare de Psihiatrie. Acolo nu s au făcut investiții de foarte mult timp, dar iată că am găsit susținerea Consiliului Județean și atunci vom demara și acolo reparații capitale. Vom reabilita și rețeaua de apă interioară a Spitalului nou. Este o rețea veche, este o rețea cu anumite probleme, dar iată că ne aplecăm și asupra acestui fapt. Știți foarte bine, apa trebuie să fie de maximă siguranță într-un spital”, a explicat Alexandru Calancea.
Managerul Spitalului Județean Suceava a mai arătat că își propune să extindă zona de terapie intensivă, să dubleze suprafața ATI-ului actual, precum și să înființeze o sală de politraumă.
„Mai departe pot să vă spun că s-au demarat activitățile și știți și din obiectivul meu ca și manager, din teza mea de management, îmi doresc foarte mult să reușim să extindem zona de terapie intensivă, ATI-ul. Spitalul Județean este în plină dezvoltare și atunci în timpul pandemiei am văzut că altfel trebuiesc gândite circuitele, altfel trebuiesc adaptate spațiile și atunci vom extinde, aproape vom dubla, suprafața ATI-ului actual. În același timp, mi-am dorit foarte mult reamenajarea, să spunem, a spațiilor din UPU pentru că la fel, pe mandatul meu din timpul pandemiei, am văzut cu toții cam care este aglomerația din Spitalul Județean Suceava în această zonă de unitate de primiri urgențe. Și atunci vom avea și acolo o extindere a spațiului actual și o reamenajare, o îmbunătățire să spunem, a circuitelor și a traseelor în această unitate de primiri urgențe. Și dacă tot am vorbit de unitatea primi urgențe, tot în această zonă, va fi înființată o sală de politraumă, o sală chirurgicală de politraumă, chiar dacă Spitalul Județean Suceava are un compartiment de săli operatorii de chirurgie la standarde naționale, la standarde europene, dotate așa cum trebuie. Nu demult am dat în folosință cele patru serii operatorii noi, săli operatorii extraordinare cu aparatură de ultimă generație. Iată că apare și această necesitate, în anul 2023, de avea o sală de politraumă, o sală chirurgicală foarte mare, o sală chirurgicală în care un pacient politraumatizat cu mai multe nevoi de medici specialiști, cu mai multe echipe operatorii, care să ofere asistența optimă de care acest pacient are nevoie”, a mai declarat managerul Alexandru Calancea.
Acesta a continuat, precizând că la Spitalul Județean Suceava au început să vină pacienți din Botoșani, Bistrița, Piatra Neamț sau chiar Târgu Mureș, activitatea medicilor suceveni fiind apreciată la nivel național.
„Îmi doresc foarte mult să nu umbrim activitatea și să facem front comun cu toții în rezolva toate problemele care apar în parcursul și în atingerea țelului Spitalului Județean Suceava. Mă voi preocupa în continuare așa cum am spus și așa cum am promis o din prima zi de activitate ca și manager de bunăstarea pacientului, de siguranța pacientului, a aparținătorilor, de confortul cadrului medical astfel încât actul medical să fie principalul nostru obiectiv și deziderat. Îmi doresc să se facă lumină în toate aceste cazuri, susținem activitatea organelor abilitate, nu vom tolera și așa cum am spus toleranță zero din partea spitalului pentru aceste acte care trebuiesc verificate și să înțelegem cu toții că Spitalul Județean Suceava este în slujba pacienților pentru că din ce în ce mai mulți pacienți se adresează Spitalului Județean Suceava și avem nenumărate cazuri în care pacienți din Botoșani, pacienți din Bistrița, pacienți din Piatra Neamț, și iată că săptămânile trecute am avut cereri și din centrul Universitar Târgu Mureș pentru a trata pacienți cu accident vascular cerebral pentru că investițiile, aparatura, specialitățile pe care noi le avem în Spitalul Județean Suceava ne fac de interes nu doar regional ci și național. Îmi doresc să vedem cu toții și să susținem aceste investiții și vedeți că în ultimul timp au fost foarte multe performanțe medicale. Chiar astăzi am fost anunțat de colegii din medicină nucleară și acolo a fost o investiție benefică pentru întreaga populație, o investiție majoră în medicină nucleară, poate că mulți nu dădeau crezare acestei zone de ce e nevoie de medicină nucleară la Suceava dar iată că și-a dovedit nevoile și iată că foarte mulți pacienți din zonă apelează la Spitalul Județean Suceava și o nouă premieră în medicina nucleară a Spitalului Județean Suceava și anume scintigrafie cardiacă. Aș dori să explic pe scurt și să înțeleagă fiecare cât este de important. Nu este totul să diagnostichezi o problemă cardiacă la un pacient și vorbesc de nevoia de stenturi, vorbesc de problemele de infarct de miocard, nu este totul să pui diagnosticul și să montezi un stent trebuie să știi când îl montezi, unde-l montez și actul medical să fie încununat de un succes maxim și atunci o colaborare foarte strânsă între secția de cardiologie, între secția și laboratorul de medicină nucleară care iată au dus la o premieră în zona Moldovei având în dotare un Spect CT, un PCT de ultimă generație, așa cum avem în Spitalul Județean Suceava și atunci iată că vin și performanțele. Investițiile vor continua. O să vedeți anul 2023 va fi un an în care veți vedea efectiv buldozere și lopeți pe șantierul Spitalul Județean Suceava”, a mai menționat doctorul Alexandru Calancea.
Managerul Spitalului Județean Suceava a mai spus că îți dorește ca fiecare secție să fie într-o continuă evoluție, urmând a fi atrași în continuare medici tineri și ambițioși.
„Vom continua în această direcție de a performa din punct de vedere medical, suntem în discuții și medicii șef de secție vor bate la picior centrele universitare astfel încât să-și promoveze secțiile, să-și promoveze dorința de extindere, dorința de a aduce un act medical de calitate pe fiecare dintre secție. Avem din ce în ce mai multe oferte și interes din ce în ce mai mare din partea tinerilor rezidenți, tinerilor specialiști de a se alătura echipei Spitalului Județean Suceava pentru că tot ceea ce ține de Spitalul Județean Suceava, tot ceea ce ține de ordonatorul principal de credite, noi vom face în continuare. Le punem la dispoziția apartamente în care acești tineri medici care se alătură echipei să poată locui, le punem o bază materială de invidiat la nivel național le punem la dispoziție. Dorința conducerii este ca fiecare secție, fiecare specialitate să performeze de la o zi la alta. Pe toți colegii mei îi voi sprijini în permanență, îi voi sprijini să-și facă actul medical așa cum trebuie, într-o normalitate a lucrurilor, respectând legislația în vigoare astfel încât pacientul să beneficieze de un act medical la timp, corect și performant”, a concluzionat Alexandru Calancea.