More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Deputatul Veronica Grosu cere înființarea unei comisii parlamentare pentru analizarea efectelor raportului Comisiei de la Veneția

    Deputatul AUR de Suceava, Veronica Grosu, a adresat o interpelare oficială prim-ministrului Marcel Ciolacu, solicitând inițierea demersurilor necesare pentru constituirea unei comisii parlamentare comune a Camerei Deputaților și Senatului. Scopul acestei comisii ar fi analizarea efectelor raportului Comisiei de la Veneția asupra statului de drept din România și elaborarea unei legislații care să excludă Curtea Constituțională din procesul de validare a candidaturilor pentru președinția României, precum și depolitizarea Biroului Electoral Central (BEC).

    Comisia de la Veneția, un organism independent al Consiliului Europei, format din experți în drept constituțional, a emis recent un raport critic privind situația democratică din România. Documentul subliniază că deciziile BEC și ale Curții Constituționale ridică „îngrijorări serioase” în ceea ce privește respectarea principiilor democratice și a dreptului la alegeri libere. În special, raportul atrage atenția asupra respingerii candidaturii lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 și asupra anulării alegerilor din 2024, fără o justificare transparentă.

    Raportul urgent al Comisiei, intitulat „Cu privire la anularea rezultatelor alegerilor de către Curțile Constituționale” (CDL-AD(2025)003), evidențiază că decizia de anulare a alegerilor din 2024 s-a bazat exclusiv pe informații clasificate furnizate de serviciile de informații, fără dovezi concrete și accesibile publicului. În ceea ce privește respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, Comisia a subliniat că o astfel de excludere trebuie fundamentată pe o condamnare penală definitivă sau pe încălcări clare ale legislației electorale. În absența unei astfel de condamnări, măsura luată de BEC și CCR este percepută ca o ingerință nejustificată în procesul electoral.

    Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să asigure un proces electoral transparent și echitabil pentru alegerile programate pe 4 și 18 mai 2025. Totodată, sugerează revizuirea procedurilor de validare a candidaturilor pentru a evita decizii arbitrare și impunerea unor restricții proporționale, bine fundamentate din punct de vedere legal.

    În acest context, deputatul Veronica Grosu solicită Guvernului să precizeze când vor fi mandatați reprezentanții Parlamentului pentru a adopta o hotărâre de înființare a comisiei parlamentare de analiză. De asemenea, aceasta cere un răspuns clar privind momentul în care se va lua decizia de excludere a Curții Constituționale din procesul electoral și depolitizarea Biroului Electoral Central, având în vedere întâlnirea prim-ministrului cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni.

    Această interpelare reflectă preocupările existente la nivel național privind independența procesului electoral și respectarea principiilor democratice în România. Rămâne de văzut care va fi răspunsul autorităților și dacă Parlamentul va adopta măsuri concrete în acest sens.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles