Deputatul PSD Mirela Adomnicăi a transmis un comunicat prin care critică Guvernul Cîțu pentru modul în care a pregătit începerea noului an școlar.

„Cel de-al doilea an școlar din pandemie începe în același haos și incertitudine ca precedentul!

Hotărârea Guvernului Cîțu de a nu testa periodic elevii reprezintă o decizie criminală, care compromite șansa la educație și care pune în pericol siguranța acestora, în contextul creșterii ratei de infectare în rândul copiilor și adolescenților cu tulpina Delta a SARS-CoV-2.

Nu mai au nicio scuză! Nu au făcut nimic toată vacanța pentru că s-au certat între ei!

În contextul în care elevii sub 12 ani nu dispun de opțiunea vaccinării, iar studiile validate la nivel internațional arată că persoanele vaccinate care au împlinit această vârstă pot transmite virusul, testarea periodică a elevilor, cu cel puțin câte două teste pe săptămână, reprezintă o măsură vitală pentru menținerea școlilor deschise în condiții de siguranță.

Această soluție este aplicată cu succes în multe state occidentale atât în privința prevenirii transmiterii virusului în unitățile de învățământ, cât și pentru asigurarea desfășurării cursurilor cu prezență fizică.

Exemple:

Marea Britanie: câte 3 – 5 teste antigen săptămânal pentru fiecare elev.

Franța: 600.000 de teste săptămânal doar pentru ciclul primar! Cel puțin 2 teste pe săptămână pentru fiecare elev.

Germania: a aprobat testele de salivă pentru școli. Exact aceleași teste pe care se certau miniștrii Câmpeanu și Voiculescu!

Cehia: toți elevii sunt testați de 2 ori (PCR) sau de 3 ori (antigen) în primele două săptămâni de școală.

Italia: săptămânal măști de protecție gratuite pentru toți elevii.

Israel: Ministerul Sănătății a trimis teste antigen la domiciliul părințiilor. 8.000 de copii au avut test pozitiv, dar cei 180.000 de colegi care învățau în aceleași clase cu ei au putut continua cursurile cu prezență fizică. 

New York: teste prin sondaj, de două ori pe săptămână, a 10% dintre elevii nevaccinați din fiecare școală”, a declaratul deputatul Mirela Adomnicăi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here