Cazul doctorului Anca Dumitrovici Ababneh, șefa secției de Oncologie de la Spitalul Județean, a inflamat sistemul medical din județul Suceava și a scos la iveală mai multe hibe ale acestui domeniu.
La sfârșitul săptămânii trecute, medicul sucevean a ajuns în Arestul IPJ Suceava după ce procurorii au sesizat 64 de infracțiuni de luare de mită. Mita ar fi constat în sume de bani cuprinse între 50 și 200 de lei, dar și produse precum brânză, cașcaval, miere sau bomboane.
Foarte multă lume și-a dat cu părerea, unii în totală necunoștință de cauză, doctorul Anca Dumitrovici Ababneh fiind ba răstignită, ba transformată într-o adevărată victimă.
Trebuie spus încă de la început că dosarul este extrem de dubios deoarece o vizează strict pe doctoriță și nu întreaga secție de Oncologie, unde activează cinci medici. Fără să dăm nume, pentru că nu dorim să luăm pâinea de la gura procurorilor, există zvonuri că oferirea de astfel de atenții era o practică la secția unde sunt tratați bolnavii de cancer. Unul dintre medici și nu vorbim de Anca Dumitrovici Ababneh, cu o vechime considerabilă, ar fi ajuns chiar să primească un abonament la un salon de coafură din municipiul Suceava pentru a trata cu maximă atenție un pacient. Bineînțeles, că acesta este un zvon despre care nu vom afla niciodată dacă este real sau nu deoarece procurorii par să lucreze strict punctual pe persoane și nu pe fenomen.
Chiar credeți că doar șefa de secție de la Oncologie primea atenții de la pacienți și ceilalți medici nu?
Dacă tot s-au apucat de treabă de ce nu au încercat procurorii să cerceteze întreaga secție de Oncologie?
Oare pe cine încurca Anca Dumitrovici Ababneh de a fost rapid „executată”?
De ce nu vorbesc mai mulți doctori de la Spitalul Județean despre conflictul dintre generații și cum cei trecuți de o anumită vârstă le bagă bețe-n roate celor mai tineri și în plină ascensiune?
Sunt multe întrebări, la care vom încerca să găsim răspuns în perioada următoare și să vi le oferim.
În ceea ce privește mita, care defapt este o atenție oferită medicului de către pacient, trebuie atras un mare semnal de alarmă.
Chiar dacă mulți au încercat să minimalizeze gestul, arătând că 50 de lei se lasă bacșiș la o crâșmă, fenomenul este unul extrem de grav.
Din start, trebuie să spunem că județul Suceava este plină de săraci, care sunt însă foarte fuduli. Așadar, cei care au oferit 50 de lei când au ajuns la Oncologie sau la altă secție, să nu credeți că doar acolo se dau „atenții”, s-au întors la ei în sat sau în cartier și s-au bătut cu pumnul în piept că au fost la doctorul X, transmițând cu mare mândrie că acolo nu ajunge nimeni fără să scoată din buzunar de la 1.000 de lei în sus. În aceste condiții, alți bolnavi care nu își permit să dea la doctor o astfel de sumă stau acasă până când situația se înrăutățește și ajung la spital când medicii practic nu îi mai poate ajuta cu nimic.
În concluzie, acestei atenții transformate în drumul de la spital spre casă în cadouri de mare valoare, descurajează mersul la doctor pentru controale de rutină și astfel mulți dintre oameni ajung pe mâna medicului când este mult prea târziu.