More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Prima crioablație de tumoră pulmonară din România, minim invazivă, ghidată Computer Tomografic, a fost efectuată la Spitalul Județean Suceava

    ​În cursul acestei săptămâni, 8 iulie 2023, la Spitalul Județean de Urgență Suceava a fost efectuată o procedură de crioablație a unor formațiuni tumorale pulmonare maligne, procedură realizată pentru prima dată în România.

    Un pacient de 61 de ani, cu istoric oncologic (cancer colo-rectal operat și chimio-tratat) a fost diagnosticat cu două metastaze pulmonare. Fiind un caz depășit chirurgical,  comisia multidisciplinară din cadrul spitalului a considerat că cea mai bună opțiune de tratament este ablația tumorală prin șoc termic, fiind preferată crioablația. Aceasta este o metodă inovativă de tratament a tumorilor maligne (atât primare, cât și secundare) care distruge celulele tumorale prin „înghețare”. 

    Este vorba despre o procedură minim invazivă, fiind necesare două incizii de patru milimetri prin care au fost introduse sondele de crioablație sub ghidaj CT. Intervenția a fost efectuată sub anestezie generală și a decurs fără complicații intra- si post-intervenționale majore. Pacientul va continua ședințele de chimioterapie și va fi monitorizat imagistic.

    Echipa multidisciplinară a fost alcătuită din: doctor Cătălin Lulciuc – Radiologie Intervențională și medicul rezident Gabriel Mircea (Radiologie Intervențională), doctorul Dana Semen – Oncologie Medicală, doctorul Anca Pascariu – medic specialist ATI,

    ​Amintim faptul că în cadrul compartimentului de Radiologie Intervențională sunt efectuate o gamă largă de proceduri, atât din sfera oncologiei intervenționale (biopsii, drenaje biliare, ablații tumorale) cât și proceduri realizate pe cale endovasculară (arteriografii, angioplastii, embolizări periferice și cerebrale, trombaspirații și trombectomii mecanice în cazul pacienților cu AVC).

    Echipa este alcătuită din doctorii Cătălin Constantin Lulciuc, Mihai Jr. Crețeanu, Alexandra Husar și rezidenții Gabriel Mircea și Ionel Coruga.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

    Related articles